Valencia de Alcántara

Valencia de Alcántara

De dichtst bij de camping gelegen Spaanse gemeente in de provincie Caceres, regio Extremadura, is Valencia de Alcántara. Rondom dit gezellige plaatsje in de Sierra de San Pedro, liggen de dorpjes, zoals Alcorneo, El Pino en Las Huertas de Cansa.

Dit kleine stadje binnen het Parque natural del Tajo Internacional, waarbinnen de Camping Beira-Marvao Alentejo zich ook bevindt, met ongeveer 6.000 inwoners heeft een interesssante geschiedenis. In de provincie Cáceres staat deze gemeente wat grootte betreft op de 11e plaats, het is de grootste plaats in de “comarca” Alcántara en het stadje zelf ligt op maar 8 km vanaf de grens met Marvao.

Portugal en dus ook Marvao waarin de camping zich bevindt, grenst aan de spaanse provincie Cáceres. Maar direct aan de zuidkant van het spaanse stadje ligt San Vincente de Alcántara, welk plaatsje al in de provincie Badajoz ligt. Badajoz is via het uniek gelegen stadje Alburquerque via schitterende wegen ongeveer een uur rijden, u beleeft dan een ademloze rust van de natuur van Extremadura.

Door de nabijheid aan de Portugese grens heeft Valencia de Alcantara kan aan een stukje oude geschiedenis worden gedacht. Want Valencia de Alcantara behoorde tussen 1644 en 1668 tot het Koninkrijk van Portugal. De belangrijkste monumenten, o.a. het fraaie kasteel en het nu centraal in het plaatsje gelegen oude klooster werden tussen de zeventiende en de achttiende eeuw gebouwd.

De Tempel van Rocamador heeft een geschiedenis die al in 1235 begint en deze kunt u bezichtigen en in de Gotisch Joodse wijk ook de synagoge. Deze werd in de 14e en 15e eeuw gebouwd ten dienste van de joodse gemeenschap die tot 1492 een duidelijke rol in deze gemeenschap had. Het is vierhoekige gebouwd, naar de voorbeelden van Sefardische synagogen, met vier centrale kolommen die op zijn beurt een ring vormen voor de plaatsing van de bimah, de verhoging van welk de torah werd gelezen.

De kleine “Ermita” Virgen de los Remedios pronkt boven het plaatsje uit en dateert uit 1682. Iets verder is de gotische ermita de Valbon te zien. De Heilige Maagd de Valbon werd in 1618 de beschermheilige van Valencia de Alcantara en in 1678 over de hele regio Alcántara. De muren van dit onderkomen van de Heilige Maagd tonen nog resten van de beschilderingen van weleer.

Op de Plaza Gregorio Bravo, waar ook het toeristenkantoor is, en een supermarkt, en elke maandag de groenten- en fruitmarkt, staat een indrukwekkende fontein, helemaal van marmer, in 1841 geschonken door de Marqués de Labrador.

Ook is Valencia de Alcántara bekend om het grote aantal hunebedden, dolmen genoemd, die in de wijde omgeving kunnen worden bewonderd. Er is een indrukwekkend conjunto mejalitico, de belangrijkste van Europa, deze is samengesteld uit maar liefst 40 hunebedden van graniet.

Elk jaar is het grootste feest wel de dag van de Romeria de San Isidro Labrador en ook die gaat gepaard met een indrukwekkend lint van cultuur die door het stadje trekt. Een fantastische feestelijke optocht, te voet, te paard, met tractoren en aanhangers er achter, in klederdrachten, met alle spaanse tradities. Het is in Spanje de enige feestelijke “boetetocht” die geheel binnen de gemeentegrenzen wordt gehouden. San Bartolome is een ander feest wat zich publiekelijk in augustus afspeelt, bent u in een andere periode in de buurt, wellicht dat u dan la Cruz de Mayo mee kunt beleven, of Los Mayos. Aan festiviteiten geen gebrek.

In oktober wordt het huwelijk, dat op 7 oktober 1497 is gesloten, de Boda Regia, feestelijk herdacht, dat is het huwelijk tussen de dochter van de spaanse katholieken, de spaanse kroonprinses Isabel en de portugese koning Manuel I, ook wel de gelukkige genoemd. Tot bij de camping is dit stukje geschiedenis waar te nemen, in Beira, dichtbij de camping, is een “pleisterplaats” van dit liefdespaar, een enorme rots waarbij zij in koelte konden verblijven.

Veel van de gasten van de camping maken gebruik van de levendige gezellige spaanse markt die elke maandag tot 13.00 uur (spaanse tijd) wordt gehouden, er is een enorme keuze aan verse groenten, fruit, vlees en andere verswaren.

Een bezoek aan Valencia de Alcantara kan ook samengaan met het bekijken naar de aanbiedingen van de vele aanwezige winkeltjes, zelfs een groot aantal slagerijen en supermarktjes. Als gast van de camping ontvangt u een informatiegids ter inzage en daar staan de adressen natuurlijk al voor u in.

Voor de campinggasten die geinteresseerd zijn in de geschiedenis. In Valencia de Alcantara ziet u de Puertas de las Huertas. Na de constante oorlogen met Portugal waren de middeleeuwse muren van het stadje bijna verdwenen, de bevolking daarbij onbeschermd latend en per Koninklijk Besluit van 26 februari 1765 werd besloten tot een nieuwe ommuurde vesting te komen. De toegang is perfect geconserveerd.

De Casa Consistorial, nu het gemeentehuis werd tijdens het koningschap van Philip de IIe in de 16e eeuw gebouwd. Op dit plein vindt elke maandag de non-food markt plaats, het is ook een mooi beginpunt voor uw individuele wandeling door de unieke straatjes in de joodse wijk van Valencia de Alcantara. Ook de synagoge treft u hier aan.

Rijdt u maar iets verder dan dit plaatsje, richting Cáceres, dan komt u al snel bij Alcántara, een heel klein plaatsje en opnieuw een aantal terrasjes. Dit is de weg waardoor u bij de authentieke Romeinse brug over de rivier de Taag komt, bedoeld als verbinding tussen Portugal en Spanje. Deze brug kent een unieke geschiedenis binnen de “verdediging” van het eigen land

Bij de brug ziet u een originele Romeinse tempel en u ziet hoe deze verbinding ook als verdedigingswerk is gebouwd. Hier waant u zich terug in de tijden van de Romeinen.

Kort na de brug, is een unieke “waterval ‘te bereiken, met een prachtig meer omringd door hoge kliffen en zandstrand helling, waar u kunt zwemmen, snorkelen, en in de stilte kunt genieten van de natuur.