Portagem

Portagem

Portagem is een dorpskern van een van de freguesías van de concelho Marvão, Sao Salvador de Aramenha. Het plaatsje met het gratis toegankelijke rivierzwembad ligt op ongeveer 6 km vanaf de camping Beirã-Marvão Alentejo.

Pal voor Portagem de indicatie om op de rotonde iets rechts aan te houden, richting Marvao

De bebouwing is het eerste grotere plaatsje die u na een paar km tegenkomt als u vanuit Spanje dit mooiste stukje natuur van Portugal in komt rijden.

U bent hier al in de gemeente Marvao en u bent ook al dichtbij de camping Beira-Marvao Alentejo.

De eerste rotonde, na de spaanse grens, dichtbij Camping Beira-Marvao Alentejo

Deze “aldeia”, wat het portugeese woord is voor dorpskern, biedt de mogelijkheid om gratis te zwemmen in de rivier, en om uzelf in de directe omgeving van een fijne maaltijd te laten voorzien.

Het is ook een mooi vertrekpunt van enkele van de vele fiets– en wandelroutes die wij voor de gasten van de camping hebben liggen.

Vanaf hier wordt de Camping Beira-Marvao Alentejo met de duidelijke campingborden aangegeven, volg deze borden en geniet daarbij van de mooiste omgeving die u zich eerder echt niet voor heeft kunnen stellen………

Het kan ook door u hier al te informeren dat u vanaf de rotonde rechts/rechtdoor gaat (Borden Marvao – Beira) en na maar 2,2 km ziet u aan de linkerkant een groot bord met “Casa do Campo”. Hier gaat u linksaf, na 80 meter rechtsaf en dan aan het einde van die weg komt u op een T.splitsing en dan is het rechtsaf nog maar 1 km tot de camping.

Vanaf de brug ziet u de kleine rotonde en deze houdt u rechts/rechtdoor aan.

Duidelijke aanwijsborden die richting de camping leiden.

Iets verder voor u ziet u al wegwijzers met ons campingbordje

Veilig openbaar gratis zwembad in de Rivier Sever, dichtbij de Camping Beira Marvao in Portagem, dichtbij de grens met Spanje

Rechts van de brug ziet u een openbaar zwembad in de open lucht. Van de rivier Sever die hier vlakbij in het Park Serra de São Mamede ontstaat, is handig gebruik gemaakt door een betonnen basin aan te leggen waar het rivier water zachtjes doorheen stroomt. Het is een veilig stuk van de rivier met aan beide kanten een grasgazon om heerlijk uw tijd door te brengen.

Dit natuurlijke bassin is hierdoor een enorm en vooral ook kindvriendelijk zwembad en velen van jong tot oud kunnen hier heel veilig genieten van het waterplezier.

Direct na dit rivierzwembad is nog een vrij toegankelijke oever met ondiep water, heerlijk om ook de hond een pleziertje te gunnen.

Na het rivierzwembad is ook voor de hond gelegenheid een verfrissend bad te nemen

Dichtbij de rotonde is een groot parkeerterrein, waar u de auto of motor gemakkelijk kunt parkeren.

Het kerkje in Portagem

Er zijn in Portagem meerdere restaurants, zoals Restaurante Zé voor de lekkere – op zijn portugees – gegrilde kip. Dit restaurant met buitenterras aan de zijde van het amfitheater ziet u vanaf de rotonde aan uw rechterhand.

Het hoger gelegen Restaurant Tachina. Dit restaurant vindt u door bij de rotonde de trap op te gaan, bovenaan naast de Bank Crédito Agricola met een geldautomaat  en overige bankdiensten, daarnaast ziet u het familierestaurant.

Romeinse brug in Portagem met een hele tastbare geschiedenis omtrent de jodenvervolging in Spanje

“Achter” het gemeente-zwembad komt u bij de brug van graniet. Door de archeologische vondsten in de directe omgeving en de nabijheid van de Romaanse stad Ammaia wordt de bouw van deze brug aan de Romeinen toegeschreven.

Voor Alentejo wordt het gezien als een van de mooiste meesterwerken op het gebied van de wegenbouw van destijds.

Het is voor de geschiedenis van Portugal en Spanje ook een belangrijke brug. Toen in 1492 de joden, als gevolg van een koninklijk decreet van de toen regerende spaanse koningen, in Spanje werden vervolgd, was dit de enige overgang tussen de beide landen.

Over deze brug vluchtten vele tienduizenden joden, om aan de vervolging in Spanje te ontkomen. Later diende dezelfde brug uit de romeinse tijd weer om naar Spanje te vluchten toen in Portugal de vervolging van de joden werd ingezet. In de omgeving van de camping is vooral in Castelo de Vide veel van deze geschiedenis waar te nemen. Vier tot vijf eeuwen lang is daar een duidelijke stempel neergezet.

Daar is ook een Joodse wijk, een authentieke synagoge en in 2017 wordt gewerkt aan de restauratie van een gebouw waarin een Joods museum gevestigd zal worden. Daarvoor worden gelden uit de Verenigde Staten en Israël ontvangen. Meer hierover leest u op onze pagina over Castelo de Vide.

De toren die in de middeleeuwen diende als douanepost om door Marvao de penningen, dus de tol, te heffen.

De middeleeuwse toren naast de brug, zo vertelt de overlevering, heeft gediend als vesting voor de tolheffers van Marvao, er zijn aanwijzingen dat dit tenminste vanaf de eerste september 1416 het geval was. Het woord Portagem lijkt afgeleid van portagen, wat dan weer de huidige tol betekent.

Uitleg centrum in Portagem, Marvao, over de eeuwenoude unieke waterwegen, verloop van de watertoever

Vlak naast Restaurant Zé vindt u ook een interessant interpretatie centrum over de Moinho da Cova, hier kunt u met de nieuwste technieken het verloop van de bergstromen en riviertjes volgen.

Vanaf de camping is het via Portagem ook de mooiste landelijke route om met de auto of motor naar de districts hoofdstad Portalegre te gaan. Dit is de z.g. groene route door het nationaalpark en leidt u door meerdere karakteristieke dorpjes en dorpskernen en langs mooie landerijen.