Nisa

Nisa

In rechte lijn zijn het er 20, maar over de mooie – typische weg voor onze omgeving – rij je 27 km naar het leuke stadje Nisa. Nisa heeft iets meer dan 8 duizend inwoners en is ook weer een typisch rustig Alentejaans plaatsje en zeker ook geschikt om ook hier eens een dagje uit aan te besteden.

Je kunt langs het Meer van Povoa en je hebt een zeer veilige route naar dit stadje.

De volgende dorpen behoren tot de gemeente Nisa: Apalhao – Arez – Espirito Santo met Nossa Sra da Graca en Sao Simao – Montalvao – Santana – Sao Matias en Tolosa, de gemeente Nisa heeft een oppervlakte van 575 km2.

Het plaatsje met de bijbehorende dorpen (Freguesias) is bekend om de heerlijke kaas die hier wordt geproduceerd, maar zo heel klein is Nisa nu ook weer niet, het herbergt ook het “hoofdbureau” van het Detachement van de GNR voor deze regio, waartoe ook Castelo de Vide en Marvao behoren.

Het centrum heeft enkele “portugese bars”, een bar is in dit mooie land niet te vergelijken met een hollands “café”, het is een sociale ontmoetingsplaats voor een kopje koffie, een portugees koekje of taartje.

Daarnaast zijn er leuke winkeltjes te vinden, vooral op artisanaat gebied, kurk en leder, handgemaakte voorwerpen en er is een leuk atelier met handgemaakte – typisch – portugese meubeltjes.

Naast de rijkdom aan aardewerk en borduurwerk, heeft Nisa ook twee soorten traditionele producten van hoge kwaliteit, geproduceerd met de hand gemaakte methoden: de kazen en worsten.

Het bestaan van twee producten – Nisa’s Kaas en de kaas (mestiço) van Tolosa – heeft een duidelijke herkenbaarheid aan deze regio gegeven.

Bij Nisa behoort ook een paardenfokkerij, annex manege Paralta. Dit stukje cultuur voor de liefhebber van het paardrijden in de natuur is bij uitstek geschikt om georganiseerd een mooie buitenrit te paard te maken. Het is wel handig om dit duidelijk van te voren even af te spreken. Het zelf meenemen van de cap of helm bevelen wij hier wel aan.

Voor uw kleine huisdier op vakantie is er een perfecte dierenarts, Diogo Paralta die met zijn partner Fransisco Moura, de praktijk Portusvet in het centrum van het stadje heeft. De praktijk zit aan de Praca da Republica.

Nisa is ook bekend om haar Termen, hier kun je van eind april tot half november terecht voor een mooie dag vol gezondheid, van hidromassage tot aan jacuzzi, de website geeft hier alle informatie over.

Het toeristenkantoor staat op het centrale plein, de Praca da Republica. Helaas zijn ook zij voor de middagpauze gesloten van 12.30 – 14.00 uur, een aandachtspuntje om wel even rekening mee te houden.