Marvão

Marvão

Het kasteel van Marvao ommuurt het stadje en kijkt van ver over de camping heen

Als een indrukwekkend adelaarsnest wat hoog boven de verre omgeving uitsteekt is Santa Maria de Marvão met zijn historische burcht al vanaf grote afstanden te zien. Met nog geen 100 inwoners en beschermd door zijn unieke, door Moren afgebouwde en door latere portugese koningen verstevigde vestingmuren, hebben de heersers hun belagers altijd wel op grote afstand weten te houden.

Eerst laten wij Jose Saramango, schrijver en Nobelprijswinnaar, aan het woord. Hij schreef, overweldigd door de grootsheid van deze unieke locatie: “Het is begrijpelijk dat je de reiziger op deze plaats op de top van de kasteeltoren van het kasteel Marvão, eerbiedig hoort mompelen: Hoe groot de wereld de wereld wel niet is…..

Het kasteel van Marvao is een uniek bewaard kunstwerk van moorse bouw

Marvão heeft ooit deel uit gemaakt van de verdwenen Romeinse stad Medobriga. De Romeinse invloeden uit die periode kom je vandaag de dag overal tegen. Maar ook de bewijzen van leven in de prehistorische tijden, zoals unieke Menhirs in de omgeving, de allergrootste van dit Iberisch schiereiland staat dichtbij de camping, net buiten Beira, op het grondgebied van de gemeente Castelo de Vide.

Leuk deel van het stadje Marvao, richting Merceria van Marvao, een leuk winkeltje voor hebbedingetjes uit dit kasteelstadje

Het was de moslimitische invasie die in 711 in Andalusië begon, waarbij Abd al-Aziz Marvao in het jaar 714 Marvao, samen met Coimbra en Santarem veroverde, waar het begin was van het heerschap door de Moren. Deze heerschappij duurde vijf eeuwen, waarna de eerste Koning van Portugal Alfonso I in 1160 dit fortwerk veroverde.

Het kasteel van Marvao kent meerdere toegangspoorten, waarmee het ook weer een unieke uitstraling heeft

Oudheidkundige opgravingen vinden plaats op de ook dichtbij de camping Beirã-Marvão Alentejo gelegen archeologische vindplaats Ammaia in Sao Salvador de Aramenha.

Hier zijn o.a. een Romeins theater, een badhuis en resten van bewoning aangetroffen en vele nog in tact zijnde straatjes. Deze door de Romeinen aangelegde straatjes met bebouwingen zijn een onderdeel van dit belangrijke archeologisch project.

Ammaia had een rol als een paarden station en was tijdens de oost-west handel een belangrijke schakel in het wegennet. In haar hoogtij had deze romeinse stad 2000 inwoners.

Er is in Ammaia nog enorm veel aan verder archeologisch werk te doen, hiervoor wordt ook een beroep gedaan op een speciaal internationaal studenten-uitwisselingsprogramma. Vanuit diverse universiteiten worden perioden georganiseerd om in Ammaia het archeologische vak uit te oefenen. Nu gaat dat met toepassing van ultramoderne technieken en mede dankzij dit dankbare werk kan de student verder tot archeoloog opgeleid worden.

Het verdedigingswerk Marvao is een paar eeuwen na Chr gebouwd door een moorse edelman

Van oorsprong is Marvão een strategische fort uit de islamitische periode en de periode van herovering (de Reconquista) (710-1492). Ibn Marwan al-Yil’liqui, een moor en edelman gebruikte de burcht als zijn vestingplaats voor het creëren van een onafhankelijke staat. Hij bouwde daarvoor ook het enorme fortwerk Badajoz in Spanje. De portugese koningen D Dinis en voor hem Koning Sancho II hebben het enorme fortwerk nog verder verstevigd.

Tijdens de “Grote” Oorlog, waarin de Fransen met Spanjaarden samen optrokken, probeerden de spanjaarden met een leger van 4 tot 5000 manschappen het fort in het najaar van 1762 in te nemen. Dat werd gedaan met een massale aanval. Maar kapitein Thomas Browne van het Engels-Portugese garnizoen hield stand , zij versloegen de spanjaarden en brachten hen grote verliezen toe. Deze mislukking droeg bij tot het door de spanjaarden vragen om een wapenstilstand.

Na de liberale revolutie in 1820 werd Marvao als een 3e rangs gemeente gezien. De oorzaak was de laaggeschooldheid van de plattelandsbevolking en het ontbreken aan krachten om een goed bestuur te voeren. In 1895 werden in heel Portugal een aantal gemeenten opgeheven en daarbij werd Marvao samengevoegd met Castelo de Vide. Op 24 januari 1898 herkreeg de gemeente haar zelfstandige bestuurlijke status terug.

De plaats Marvão maakt deel uit van het Nationale Natuurpark Serra de São Mamede. Het park is 320 vierkante kilometer groot en kent door zijn gevarieerde geologie en een eigen mikroklimaat een bijzondere flora en fauna.

Van de kleurrijke bijeneter, tot de grote vale gierarend die vlakbij de spaanse grens, op een paar kilometer vanaf de camping Beirã-Marvão vaak te zien is. En van de landschilpad tot aan de Iberische wolf en een aantal vossen, vaak grijs van kleur met een grijswitte grote staart als trotse pluim. De Iberische wolf is een zelfstandig jagend dier en is in staat om tot zomaar 100 km per dag af te leggen.

Typisch handambachten in Marvão:

In Marvão wordt een waar vakmanschap uitgeoefend, waarbij vaak ook gebruik wordt gemaakt van de ruwe kastanje. Dit precieze handwerk maakt met recht deel uit van van het culturele erfgoed van de marvanenses. Dat handenarbeid heeft een groot aantal variaties, zoals het traditionele borduurwerk van een bruine kastanjebast, in het bijzonder ook mooie kastanje manden. Deze bruine manden, die van dat bruin kastanjemateriaal zijn gedraaid en met elkaar verweven, heeft zijn oorsprong als gereedschap in het landelijke huisleven, maar het was ook een manier om bijvoorbeeld groenten en fruit te vervoeren.

In aanvulling op deze ambachten die verband houden met de kastanje, worden nog steeds een aantal objecten uit hout, klei en kurk vervaardigd.

Marvao heeft een heel eigen wijn, de Vinho da Talha.  Die wordt geproduceerd op een manier zoals de Romeinen al deden. Marvao heeft meer dan 30 wijnboeren in de gemeente en samen met nog 120 wijnboeren uit heel Alentejo gaan zij deze productiemanier met de kruiken aanmelden als UNESCO Immaterieel Wereld Erfgoed. Op de pagina Keuken en Bar Leest u hier meer informatie over.

Ook ander traditionaal gemaakt kunstig handwerk kunt u in Marvao aantreffen.

Het gemeentelijke museum van Marvao met de geschiedenis zichtbaar meet unieke archeologische voorwerpen

Tussen het gemeentehuis en het kasteel vindt u het Museum van Marvão, een klein museum, maar wel een aanrader met een beeldverslag van de geschiedenis, met klederdrachten – gevechtsuitrustingen – u kunt ook zien hoe klein de mens vroeger was, gebruiksvoorwerpen en belangrijke archeologische vondsten van vele eeuwen geleden.

Gezellig terras met uitzicht richting de camping, in Marvao

Dichtbij het museum vindt u een buffetrestaurant met in de zomer fruitig schepijs, een gezellige barretje met op de werkdagen een lunchbuffet. Er zijn meer restaurants in dit kasteelstadje, op de camping informeren wij u daar graag over. Datzelfde geldt voor de overige restaurants in de omgeving, zoals in Santo António das Areias, Beira en Castelo de Vide.

De gemeente Marvão bestaat uit een aantal dorpjes, freguesías genoemd, hier organiseert men het hele jaar door veel activiteiten, er kan niet worden gezegd dat iets aan een bepaald seizoen is gebonden. Er vinden veel sportieve evenementen plaats, zoals de grote triathlon, aankomsten van wielerkoersen, mountainbike-wedstrijden. Ook voor de folklore in zang, muziek en klederdracht is veel ruimte en aandacht.

Maar ook gastronomische feesten in de open lucht, zoals elk jaar de Feira de Gastronomia e Artesanato, kunstexposities waarvoor het kasteel natuurlijk een schitterend decor is en zeker ook het jaarlijkse grootse middeleeuwse festijn mag worden genoemd, een grote jaarmarkt in middeleeuwse sferen, waarbij niet alleen de standhouders middeleeuwse kleding dragen, maar u als bezoeker ook middeleeuwse kleding aan kunt trekken, waarmee u zelfs korting krijgt op de toegangsprijs.

Ook de markten in de open lucht, waar Portugal bij veel toeristen zo bekend om is, worden steeds meer georganiseerd.

Marvão kent veel interessante bezienswaardigheden. Een daarvan zijn de kalkgrotten van Escusa. De economische exploitatie begon vroeg in de XX-eeuw, werd de exploitatie in het jaar 1960 gestopt.

In de omgeving van Marvao zijn veel mooie fietsroutes op kaart gezet, elke keer weer verrassend

Wij hebben veel wandelingen en routes voor fietsers voor de gasten van de camping samengesteld. Daaronder ook een wandel- en fietsroute van de camping die via de Serra de Selada en de opgravingen van de Romeinse stad Ammaia, ook langs deze unieke grotten leidt. In 2014 zijn deze “Caleiras de Escusa” tot nationaal monument verklaard.

Verblijft u met een camper op onze Camping Beirã-Marvão Alentejo en wilt boodschappen doen,  dan staat een kleine serviceauto voor u beschikbaar.

Binnen de omringende kasteelmuren van Marvão, vroeger de “schildwacht van de grens” genoemd, treft u ook enkele restaurants en leuke barretjes met een schitterend uitzicht aan. Natuurlijk informeren wij onze gasten daar graag meer over.

Souvenirwinkeltje bij de ingang van het dorpje, met lekkernijen waar Marvao bekend om is.

Bij de toegang ziet u al een souvenierwinkeltje waar ook enkele lekkernijen van Marvao vers gebakken worden. Vervolgens kunt u via twee verschillende routes doorlopen naar uiteindelijk het kasteel. Ook kan voor een heel groot deel over de buitenmuren van het fortwerk worden gelopen om zo nog veel meer van het panoramische uitzicht over Portugal en tot diep in Spanje te genieten.

Wij informeren u graag over de geschiedenis van Marvão, een goede reden om dan met die wetenschap het kasteel zelf ook van binnen te bezoeken.

Ofschoon de ruimten van het kasteel meerdere doelen hebben gehad, zijn de fundamenten van Marvão verbonden met  het laatste kwart van de IXe eeuw en tot aan de persoon van Ibn Maruan, die tijdens zijn opstand tegen het Emiraat van Cordoba zijn toevlucht in deze omgeving vond. Profiterend van de bijzondere karakteristieke eigenschappen van deze plaats, liet hij dit kasteel verder uitbouwen, wat gedurende meer dan 1000 jaar door verschillende heersers weer verder werd getransformeerd en aangepast.

Dezelfde Moor bouwde ook het spaanse Badajoz, waarmee een voorstelling ontstaat over de omvang van het rijk waarover hij wist te heersen.

Tijdens de Reconquista was Marvao een belangrijke locatie, en nadat het in de 2e helft van de XIIe eeuw werd ingenomen door de moslims, werd het door de eerste koning van Portugal, D. Afonso Henriques geïntegreerd in het nieuwe koninkrijk van Portugal. Deze koning regeerde vanaf jaar 1139. Maar Marvão verloor niet zijn belangrijke rol. Integendeel, het bleef een belangrijk bolwerk voor de controle en vaststelling van de grens. Het verkreeg in 1226 het eerste handvest van de in 1209 in Coimbra geboren koning D. Sanco II.

Na het beëindigen van de christelijke herovering bleef de verdediging deel- en onderdeel uitmaken van het alledaagse leven, hoofdzakelijk veroorzaakt door de constante aanwezige spaanse bedreiging. Om een betere garantie en bescherming van het land te creëren, liet D. Dinis de burcht in het begin van de XIVe eeuw omgeven door een stedelijke bebouwing en liet hij zijn kasteel verder versterken.

Meerdere keren was dit het centrum van de verdediging van de Portugese grenzen. Het enorme fortwerk had een belangrijke rol bij conflicten. Zoals in de Portugese Restauratieoorlog (1640 – 1688), in de Spaanse Successieoorlog (1701 – 1715), bij de Guerra Fantástica (1762 – 1763), tijdens de Sinaasappeloorlog (1801), in de Oorlog van het Schiereiland / de Franse invasie (1807 – 1811), bij de Portugese Burgeroorlog (1832 – 1834), alsook in de periode na de Revolutie van Maria de Fonte en de kleine Patuleia burgeroorlog.

Voor uw bezoek aan het kasteelstadje Marvao hebben wij voor de gasten van de camping diverse informatiebladen beschikbaar.

Ook zijn er hele mooie en vooral ook unieke wandelroutes vanaf de camping naar Marvao. Een daarvan gaat over het originele ezelspad wat Marvao vroeger met Castelo de Vide verbond. Hieronder het zicht vanaf de burcht Marvao naar Castelo de Vide, met in de verte de vlakte van Alentejo.

De weg langs de camping bestond toen nog niet. Die verbinding is later gecreëerd. De wandelroute tussen Castelo de Vide en Marvao kenmerkt zich door de vele kleine boerderijtjes, met de olijventeelt en intensieve begrazing door schapen en geiten.

Vier Kasteelbolwerken van Portugal, Marvao, Valença, Elvas en Almeida, zijn op de kandidatenlijst geplaatst voor opname op de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO. Het verzoek richt zich op de unieke bouwwerken, in combinatie met hun ligging aan een van de oudste grenslijnen van de wereld.

In de afgelopen eeuwen werden deze forten van defensieve bolwerken tot vredesmonumenten met een unieke plaats in de geschiedenis van menselijke relaties, de cultuur en gedeelde ervaringen. De architectonisch enorm waardevolle bouwwerken weerspiegelen de innovatie van toen. Met unieke strukturele oplossingen op maat, waarbij voor de bouw de geomorfologie van de strukturen van het landschap ook een belangrijke rol heeft gehad.

Naast een unieke immateriële waarde zijn de 4 portugese fortwerken een uniek voorbeeld van de militaire architectuur van de 17e en 18e eeuw.