Castelo de Vide

Castelo de Vide

In het centrum imponeert de kathedraal van het stadje Castelo de Vide

Castelo de Vide, vaak afgekort als C de Vide, door de locale bevolking vaak de “Vila” genoemd, is een in het jaar 1276 zelfstandig geworden, schitterende authentiek stadje met een identiteit die vooral is voortgekomen door haar ontwikkeling met Joodse geschiedenis.

Romeinse toegangspoort Castelo de Vide, gezien vanaf Marvao

U vindt deze bijzondere plaats op maar 7 km vanaf de Camping Beirã-Marvão Alentejo. Vanaf de camping komt u aan bij de authentieke toegangspoort met de naam Arco van Aramenha. Volgens een in 1710 gemaakte inscriptie in deze poort, is dit een van de overblijfselen van opgravingen van de oude stad Meidobriga.

Het leuke gezellige stadje is in de 13e eeuw binnen de vele muren van het geconserveerde fortwerk ontstaan. De bouw van het kasteel zelf werd in 1327 onder Koning D. Alfonso IV afgerond, nadat zijn vader D. Dinis, koning van Portugal en Algarve, in de jaren 1279 tot 1325, met de bouw was begonnen. Een bezoek aan de hoofdtoren is zeker aan te bevelen om van het mooie panorama te genieten.

Bijzondere stijl van bouwen in Castelo de Vide

Dit vroeg middeleeuwse stadje toont u een mix van de arabische-, barok- en gotische bouwstijlen. Het is de plaats waar je het water, wat zijn oorsprong heeft in de Serra de Sao Paolo, ook wel “de moeder van het water” genoemd, bij wijze van spreken aan alle kanten hoort stromen. Inwoners en bewoners uit de regio vullen hun grote flessen graag met het water van de diverse bronnen, waar het water “uit de muur” komt.

De wijdse ommuring van wat vroeger alleen de grenzen van het enorme fortwerk aangaf is elke avond mooi verlicht en geeft een warme uitstraling tot in de verre omgeving. De gemeente heeft met de nationale overheid een overeenkomst gesloten om het imposante oude kasteel, dat zich centraal bovenaan het geheel bevindt, te gaan renoveren, dat zal een geweldig spectaculair historisch aangezicht gaan geven.

In de omgeving van Castelo de Vide vinden regelmatig archeologisch opgravingen plaats.

Het leuke van dit gezellige stadje met eigenlijk maar 2 doorgaande straten, waarover de locale Portugees zegt: we hebben de straat naar boven én de bovenstraat, dat is niet alleen in de volksmond de “Carreira de Cima” (de “bovenstraat”), ook in officiële stukken wordt deze Rua Bartolomeu Álvares da Santa zo genoemd.

Leuke terrasjes in Castelo de Vide

Het kleine gezellige karakter van dit plaatsje, waar de camping dichtbij ligt, is prettig en het heeft alle basisvoorzieningen die je graag wilt hebben.

Blik over Castelo de Vide

Er zijn veel leuke barretjes en restaurantjes met uitbundige terrassen aan de straatkant, een aantal kruidenierswinkeltjes, meerdere supermarktjes, twee apotheken, een stoffenwinkel, een slager, een winkel met vrijetijdskleding, een leuke antiekwinkel, bloemist, dierenarts, boekwinkel, opticiën, traditionele bakker en pasteleria, meerdere winkels met elektrische huishoudelijke apparatuur, flessengas.

Een wandeling door de “Joodse wijk” is de moeite waard, u wandeld door een belangrijk deel van de Joodse geschiedenis van Portugal, die vele eeuwen terug gaat, naar de jaren 1400-1500 en vandaar tot recent en het heden.

Deze geschiedenis is in zowel Castelo de Vide als in Marvao, zoals met de Romeinse brug in Portagem goed in beeld te brengen.

Dit herenhuis in de Joodse Wijk van Castelo de Vide op enkele km vanaf Camping-Beira-Marvao,, nu atelier van Nelson Ramos en het Borduuratelier, was tijdens de jodenvervolging ook een schuiladres in de stijl van Anne Frank. Achter een grote kast bevond zich een leefruimte, de restanten van destijds zijn nog steeds zichtbaar en op speciaal verzoek ook te bezichtigen.
In de Rua Nova ziet u het smederij museum met de vele instrumenten waarmee de joodse ambachtslieden vroeger hun smidswerken uit hebben gevoerd.

De Synagoge in C de Vide, als museum ingericht, met een grote historie - staat op 7 km vanaf Camping Beira-Marvao Alentejo

Vanaf de centrale kerk in het stadje is de synagoge ook via een voor voetgangers beter geplaveide straat te bereiken, zonder vanaf de Fonte de Vila eerst over een vrij stijle straat te moeten lopen.

De excuses namens het portugese volk aan de Joden, vanwege de plaatsgevonden inquisitie

Aan de buitenkant van de synagoge zijn de verontschuldigingen, van de portugese President Mário Soares, aan de Joden in relatie tot de inquisitie die na in Spanje ook in Portugal plaats heeft gevonden, bevestigd.

Fala Yael Castelo de Vide is onderdeel van het Joodse netwerk van Portugal, het heeft een indrukwekkende Joodse geschiedenis, de inquisitie is daar een belangrijk onderdeel van.

Er is een informatie centrum over Garcia d’Orta, hij werd waarschijnlijk in het jaar 1501 in Castelo de Vide geboren. Hij was de zoon van de Spaanse ouders, vader Isaac uit Valencia de Alcantara en moeder Leonor uit Alburquerque, die als gevolg van het Spaanse Alhambra decreet, dat in 1492 werd uitgevaardigd door de toenmalige spaanse katholieke koningen. Dat spaanse decreet leidde tot de uitwijzing van alle joden uit Spanje. Deze arts had eerst zijn kliniek in Castelo de Vide, daarna werd hij de lijfarts van Joao III, de koning van Portugal en de Algarve. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de Portugese geschiedenis.

In Castelo de Vide vinden veel toeristische festiviteiten plaats, op de camping informeren wij onze gasten als er tijdens hun verblijf een evenement in onze omgeving is georganiseerd.

Centrale plein in Castelo de Vide, D Pedro de Vijfde, genoemd naar de Portugese Koning

Op het centrale plein in het centrum, Praça D. Pedro V, genoemd naar de portugese koning die de bijnaam “de hoopvolle” had, naast de kathedraal Santa Maria de Devesa, waarvan de bouw in 1873 gereed kwam, is er wekelijks de weekmarkt op vrijdag, en op de laatste vrijdag van elke maand, wordt hier de grotere markt gehouden. Dichtbij – ook wekelijks – is de Mercado Municipal te vinden, een overdekte markthal waar verse groenten, vlees en vis worden aangeboden.

Een keer per jaar – eind augustus / begin september – is er een grote middeleeuwse markt, met een blik op de geschiedenis van Portugal en Castelo de Vide met haar omgeving. Een mooi gezellig toeristisch evenement met optredens van straattheaters en natuurlijk levendige optredens met authentieke traditionele muziekinstrumenten. Alles speelt zich af in de mooie middeleeuwse sferen.

Ook voor de kleintjes is er van alles te zien (en te koop) op de Middeleeuwse markt van C de Vide.Op de middeleeuwse markt vlakbij Camping Beira-Marvao, is ook thee tegen elk mogelijk kwaaltje te koop.

Handgeschilderd en vervolgens handgebakken porcelein ontbreekt niet op de authentieke markt op 6 km vanaf Camping Beira-Marvao
Aan de buitenkant van C de Vide is de supermarkt Pingodoce gevestigd. Wij hebben voor onze gasten vanaf de camping een duidelijke routebeschrijving naar- en van deze supermarkt gereed liggen. Ook met de – elektrische – fiets is dit goed te doen.

Maar vergeet u niet om ook de diverse kleinere supermarktjes / kruideniers  in het centrum van Castelo de Vide te bezoeken, u vindt vaak producten die de ander niet heeft, vaak zijn de prijzen gewoon hetzelfde of zelfs lager, is er meer aan locale lekkernijen te koop en is het brood en zijn de koekjes van de echte warme bakker.

Het kan in het centrum van het stadje, maar dat geldt voor meer plaatsen in de omgeving, handig om bij “deuren” die open staan altijd even “naar binnen” te kijken. Want achter bijna iedere deur in de 2 hoofdstraten, zijn vaak leuke winkeltjes gevestigd, waarvan je zo op het langslopen niets van zou zien.

In C de Vide is ook een unisex dames- en herenkapster gevestigd, wij kunnen voor onze gasten de afspraak maken.

Als extra service voor onze campinggasten hebben wij een extra campingbord geïnstalleerd op de N246-1, vanaf de supermarkt richting spaanse grens, afslag Barretos. Hierdoor kan iedereen nu over de mooie rustige wegen naar de camping toe rijden.

Richtingbord Camping Beira-Marvao op de Nacional 246-1 vanaf Castelo de Vide naar de spaanse grens, afslag Barretos - km 6,360

Opvallend is het grote aantal gezellige restaurantjes in Castelo de Vide, de prijzen van een volledig menu variëren meestal van € 8 tot € 12 en dan heeft u een voorgerecht, zoals een heerlijke portugese soep uit de regio, uw hoofdgerecht met vlees of vis, een écht portugees toetje en uw glas wijn of biertje, danwel frisdrank. Vrijwel altijd kunt u buiten op het terras eten, waarbij u kunt genieten van alles wat u kunt zien en wat langs komt en wat je ook echt als typisch portugees mag zien.

Leuke terrasjes van restaurants in het centrum van Castelo de Vide en de omgeving

Er zijn meer restaurants met een leuk terras in Castelo de Vide natuurlijk kunnen wij u er ook een aantal van aanbevelen.

Ook het gemeentelijke zwembad van Castelo de Vide, op 7 km vanaf de camping, is de moeite waard, het is een groot zwembad, daarnaast een kinder- kleuterbad en het heeft 2 mooie grote waterglijbanen. Bij het zwembad is een snack en een restaurant.

Wij willen u ook een verdere wandeling door het oude centrum aanbevelen, u krijgt een andere kijk op dit ideële stukje van Portugal. Naast deze voor u uitgetekende wandeling hebben wij voor onze gasten, natuurlijk gratis, nog meer wandelroutes en fietsroutes naar en rond Castelo de Vide beschikbaar.

Het gezellige Castelo de Vide is ook een ideaal vertrekpunt voor de liefhebbers van het populaire paragliden. Het startveld voor de parasailing ligt dichtbij de Ermita Nossa Senhora da Penha, een bedevaartskerkje bovenop de berg Sao Paolo. Dit gebedsgebouw, waarin de beschermheilige, dateert uit de 16e eeuw en toont de historische rijkdom van weleer. Van hier is een mooi panoramisch uitzicht over Castelo de Vide.

Het mooie startpunt wat op maar 8 km vanaf de camping is gecreëerd, biedt de vlieger alle mogelijkheden om richting Marvao en de camping te vliegen. Als u wilt, dan kunt u uw reisgenoten over de camping heen begroeten, u zweeft hoog boven Marvão Spanje in en komt vervolgens weer veilig terug na een schitterende vaart in de zonovergoten lucht en vaak begeleid door de meest schitterende vogels.

Regelmatig worden grote internationale wedstrijden voor parapenters georganiseerd en dan spreek je zo maar over een 100 tal deelnemers die aan schitterende vliegende parachutes over de camping komen zeilen, gaan wij dat met u ook meemaken?

Ook is in Castelo de Vide een professionele Via Ferrata geïnstalleerd. Deze is 200 meter lang en gaat naar de top van de Serra Sao Paolo.

Het Smederij – Museum van Meester CarolinoHet smederij museum in Castelo de Vide

Een ruimte met herinnering aan een eeuwigdurend ambacht.

In het begin van de XVIe eeuw, vestigden zich in de Rua Nova van Castelo de Vide, 12 smederijen,  waaronder zich ook verschillende joodse ambachtslieden bevonden, die uit Spanje waren verdreven en vervolgens onder dwang bekeerd waren naar het Christendom. Deze werden hier dan “de nieuwe Christenen” genoemd.

Toegang tot de Joodse wijk in Castelo de Vide

Op deze foto ziet u waar u (aan het einde) de Joodse Wijk in gaat en u de Rua Nova vindt. Het is achter de kathedraal en op de hoek bij “Goivo”, een barretje met sardines en frango die rechtstreeks vanaf de BBQ op het bord gaan.

De Rua Nova behoort dus tot de Joodse Wijk, waar zich ook de schitterende stadsfontein Fonte de Vila bevindt.

De in dank geschonken Fonte de Vila, vlakbij het nieuwe Joods Museum in Castelo de Vide
Deze fontein werd destijds door 2 rijke Joodse families aan de stad geschonken, als dank voor het beschermd mogen wonen, na de vlucht uit Spanje, waar de Joden toendertijd werden vervolgd.

De Joodse wijk kenmerkt zich door een relatief sobere architectuur, maar telt alleen al 10 kerken. Heel Castelo de Vide heeft een totaal van 31 kerken.

In de vijftiger jaren van de 20e eeuw, waren er nog steeds 5 actieve smederijen waaronder de smidse van de familie Tapadejo wat nu het Smederij-museum is.

Smederij gereedschappen van meer dan 5 eeuwen oud, in het smederij museum van Castelo de Vide

Maestro Carolino Tapadejo was de laatste ijzersmid die hier tussen 1945 en 2001 met hart en ziel werkte. In deze periode heeft hij bijna 50 leerlingen van allerlei nationaliteiten het traditionele vak van ijzersmid geleerd.

Vanwege zijn verbazingwekkende smeedkunst en het gebruik van de traditionele maar ook – voor zijn tijd – moderne technieken en gereedschappen om het ijzer mee te bewerken werd de IJzersmid Carolino – die de smederij van zijn vader João Tapadejo had overgenomen – door zijn bijzondere siersmeedkunsten in vele landen bekend.

Veel van zijn smeedkunstwerken zijn vanuit Castelo de Vide in Portugal van Duitsland tot in Japan en van Frankrijk tot in Amerika en verschillende andere landen gegaan.

De oudste onder deze handgemaakte smeedhamers is 600 jaar oud - dit en veel meer te zien in het gratis toegankelijke smederij museum in Castelo de Vide - op een paar km vanaf de Camping Beira-Marvao

In zijn voormalige werkplaats verwelkomt hij vele bezoekers uit verschillende landen en laat hij vol trots zijn – met sierlijke gesmede meubels ingerichte – werkplaats zien.

Om de herinnering aan de IJzersmeedkunstenaar João Tapadino te bewaren, maar ook als een eerbetoon aan alle overige smeden die – vaak onder barre omstandigheden – gedurende meer dan honderden jaren hebben gewerkt, hebben zijn zoons: Carolino, Mateus en José Alberto in samenwerking met de Junta de Freguesía São João Baptista het Museum van de Smederij ingericht, waar een keur van de collectie van het gereedschap en andere gebruiksvoorwerpen – sommige meer dan 500 jaar oud –  is tentoongesteld en waar de toegang vrij is.

Op afspraak is het voor groepen ook mogelijk om, met zelfs gebruik van de oorspronkelijke gereedschappen, een demonstratie te zien van het werk als siersmid. Maestro Carolino is altijd wel in de buurt en zal u vol enthousiasme over de geschiedenis van de smederij, van het vakmanschap tot de leukste details over het leven in deze straat, dus van de Rua Nova vertellen.

Museum over de Inquisitie

Vlak voor het museum van de smid is de ingang van de ruimtes van een werk in uitvoering, grotendeels op initiatief van de gemeente Castelo de Vide, zal naar verwachting in 2017 een nieuw museum worden geopend. Het museum krijgt het thema van de inquisitie.

Het toekomstig museum over de Inquisitie, in Castelo de Vide

Het is een paleisachtig gebouw temidden van overige eenvoudige bebouwing, met een prachtige trap en de hal. Op de eerste verdieping een eeuwenoud katholieke kapelletje, geschilderd en bedekt met goud. Het vertolkt de geschiedenis als onderdeel van het door de Joden verplicht moeten transformeren naar  de “nieuwe christenen”. Ze moesten dat om aan de Inquisitie te ontsnappen.

Dit gebouw heeft een unieke ruimte, verstopt achter een kamerbrede buffetkast, wat kan worden vergeleken met de schuilplaats van Anne Frank. want als men op zoek was naar Joden, dan kon de familie zich daar verdekt ophouden.

Het toekomstige Joods Museum in Castelo de Vide, in de Rua de Porta Nova

In 2016 is een begin gemaakt met de restauratie van het voormalige badhuis van de Joodse Wijk, hier zal aan de Rua de Porta Nova, in de toekomst het nieuwe Joods Museum worden gevestigd.