Beirã

Beirã

De allereerste omschrijving over de geschiedenis van dit kleine plaatsje, met de naam Beirã er in, dateert uit het jaar 1837, toen waren er alleen nog maar 4 kleine huisjes voor de huisvesting van de tijdelijke landarbeiders aanwezig, later groeide dat uit naar een kleine parochie.

Het kerkje van Beira, het dorpje dichtbij de camping

Deze kerkelijke uitdrukking wordt voor de kleinere (deel-) gemeenten nog steeds gebruikt, het is de vertaling voor het woord freguesia, een dorp.

Nu is Beira een eigen freguesia met een eigen (gekozen) “presidente”, wat in Nederland een burgemeester is en een volledig gemeentebestuur.

Binnen de grenzen van deze hele kleine gemeente vindt men een grote diversiteit aan grondsoorten en zeker ook voldoende water, wat voor een land als Portugal natuurlijk heel belangrijk is. Natuurlijk ziet u dit tijdens uw mooie fietstocht of ontspannen wandeling in de omgeving van de camping.

Prehistorisch graf als onderdeel van een grafheuvel aan de buitenkant van de toenmalige nederzetting

Voor Chr. werden aan de buitenkant van de grotere nederzettingen grafheuvels aangelegd. Ook in Beira wordt er een aangetroffen, wij telden dichtbij de camping 14 uit graniet gehouwen graven, enkelen daarvan hebben nog een granieten plaat als afdekking.

In de Romeinse tijd leidde de vruchtbare gronden in deze omgeving tot het vestigen van een aantal grootschalige boerderijen. Met het einde van het Romeinse Rijk, werd het stadje Beira onderwerp van een nieuwe sociale en economische reorganisatie. Een hele belangrijke positieve ontwikkeling maakte de toenmalige parochie mee toen in het jaar 1878 met de bouw van het eerste deel van een nieuwe spoorlijn werd begonnen.

Vier eeuwen oude Choça als behuizing voor de landarbeiders

Hierdoor breidde Beirã zich al snel uit van die 4 kleine huisjes tot een veertig tal veel grotere woningen, tot zelfs hele kapitale villa’s en ging het de bewoners met de komst van de spoorwegverbindingen naar Lissabon en Spanje en vice versa steeds meer voor de wind, er kwamen 2 scholen, er werden diverse winkels geopend, er kwam een theater en een groot recreatiegebouw met vele activiteiten voor de inwoners van deze relatief kleine gemeente.

Het authentieke treinstation voor de goederen en nacht-slaaptreinen tussen Lissabon en Madrid

Met de komst van de trein naar Beira, brak ook de tijd aan dat het spoorwegpersoneel zich kwam vestigen, van kaartjesverkopers tot de stationschef en zijn assistenten. Maar hier kwam natuurlijk ook het werk voor de douaniers bij, en natuurlijk de leden van de portugese grenspolitie als grenswacht, de fiscale politie en Guarda Nacional Republicana – GNR van Portugal – kwamen hier met hun gezinnen wonen.

Deze ontwikkeling heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op niet alleen de toenmalige economie van het kleine dorpje, maar ook de hedendaagse gezelligheid en de prettige openheid van de oorspronkelijke bewoners naar de bezoekers van het dorp toe.

Het is een beetje een “must” om het schitterende oude treinstation te bezoeken, aan de spoorkant kunt u een aantal oogverblindende werken met kunst van de blauwe tegels bewonderen, deze ware portugese kunst zal een mooie indruk bij u achter laten.

De oorspronkelijke bebouwing van Beira met een mooi uitzicht richting de camping

Formeel werd Beirã op 24 juli 1944 een zelfstandige bestuurde freguesía door het losweken van de toenmalige parochie van Santo António das Areias. Later werd deze laatste een eigen freguesía binnen de gemeente Marvão.

Dagelijks in gebruik, de was in Beira wordt hier gedaan bij de oorspronkelijke wasplaatsen

Voor Beirã blijft het historisch gelden dat het dorp, de vroegere grensfunctie van het spoor met de spaanse buren in de Provincie Caceres van de autonome regio Extremadura en daardoor het centrum voor veel economische activiteiten en natuurlijk ook de douane in het vaandel werd gehouden, wat destijds overigens ook een goede reden was om Beirã die eigen zelfstandige bestuurlijke functie te geven.

Maar naast een doorvoerplaats voor mensen en goederen naar- en van over de grens met Spanje was Beirã zéker ook een agrarische “stad”, met veel cultuur, een eigen kerk, de 2 scholen en veel sport en recreatie mogelijkheden, maar natuurlijk ook de eigen gezondheidspost voor de samenleving van dit prettige dorpje wat onder de rook van het kasteelstadje Marvão ligt.

Portugese koning en spaanse prinses hadden deze rots als schaduwplaats om tijdens hun eerste ontmoetingen een verkoeling te hebben

Aan de grens van Beira, richting Povoa e Meadas, pal voor de spoorwegovergang staat deze rots. Het is een beroemd plekje. In 1497 trouwden in Valencia de Alcántara de koning van Portugal Manuel de Ie, ook de gelukkige genoemd, of: de Grote, met kroonprinses Isabel, de dochter van de spaanse katholieke koningen. Het is door overlevering bekend dat deze grote rots tijdens hun ontmoetingen, voor deze twee als schaduwrijke rustplaats heeft gediend. Elk jaar wordt dit huwelijk door de gezamelijke gemeenten Marvao en Valencia de Alcantara herdacht met historische aangeklede festiviteiten.

Beirã heeft verschillende pre-historische Antas, wat in het Nederlands Hunebedden zijn, of ook wel prehistorische steenkamers genoemd. Ook Menhirs worden hier aangetroffen – deze werden door de prehistorische volken gebruikt voor het maken van formaties van megalieten, deze prehistorische bouwwerken zijn dankzij een duidelijke bewegwijzering goed te vinden.

Het zijn hele goede vertrekpunten voor mooie wandelingen in de schitterende natuur van het beschermde Natuurpark São Mamede, wat strekt van ongeveer iets ten noorden van Campo Maior, wat op een 15 km van het spaanse Badajoz ligt tot aan de horizontaal bekeken hoogte van het spaanse Cáceres.

Een van de vele beschikbare wandelroutes in de omgeving van de camping

Beirã is niet alleen een schitterend vertrekpunt voor uw mooie wandeltochten, de eerste prachtige wandelroute begint al bij Camping Beirã – Marvão Alentejo en gaat via een rivier naar Beirã, om vervolgens in zuidelijke richting af te buigen in de richting van Marvão en Gallegos. Ook voor de liefhebbers van mooie fietstochten is dit een hele mooie fietsroute, waarbij u vrijwel niet met sterke beklimmingen of afdalingen te maken krijgt.

Omgeving van de camping kenmerkt zich door de rust en natuur voor fietsers en wandelaars

Meer over de vele mogelijkheden over mooie wandelroutes en natuurlijk ook de fietsroutes vindt u onder de knop: Wandelvakantie Alentejo

Zo kunt u een schitterende wandeling maken naar een schitterend stukje geschiedenis van Beirã, een werkelijk gigantisch huis in koloniale stijl, even buiten het dorpje zelf, met daar omheen vele landarbeidershuisje, een eigen kapelletje, werkruimten, de wijnmakerij en opslag voor de olijfolie.

U zult zich in een andere wereld wanen. Overigens werd hier de pure onbewerkte olijfolie geperst en de wijnen aangemaakt. Het is dezelfde olijfolie die wij vanaf onze quinta vandaag de dag ook op dezelfde traditionele manier laten persen.

Onderweg komt u voldoende gelegenheden tegen om een verfrissing te gebruiken, zoals in Beirã zélf Bar-Restaurant Sabores de Marvao, waar overigens ook een uitstekende lunch tegen een normale prijs wordt geserveerd.

In Beirã zélf vindt elk jaar de matanza plaats.