Wonen en werken in Portugal

Wonen en werken in Portugal

Op deze pagina kunt u de nodige informatie lezen over het verwerven van leuke woningen tot kleine en grotere boerderijen, B&B’s en campings in het noorden van Alentejo, vanaf dichterbij de camping en ook (al dan niet veel) verderaf, tot bijvoorbeeld in Nisa of Elvas….. Deze pagina met informatie lijkt misschien algemeen, maar is als informatie el noodzakelijk als u serieuze plannen heeft om naar Portugal te emigreren.

Maar ook de “tegen de grens aan” gelegen spaanse regio Extremadura kan een mogelijkheid zijn die het overwegen waard is.

Veel (zeg gerust verreweg het meeste) van de meest aantrekkelijke terreinen en al dan niet direct bewoonbare woningen worden nooit zomaar online aangeboden. Je hebt gewoon de bekendheid in de omgeving, vaak ook nog met de eigenaren die willen verkopen, nodig om te weten waar nu precies dat ene object ligt wat het allerbeste bij je zou kunnen passen.

Door de jaren heen hebben wij veel praktijkervaring opgebouwd en niet alleen in Portugal, natuurlijk hebben wij daarbij ook veel meegemaakt aan de belevenissen van anderen en daardoor hebben wij de parate kennis in huis om u op een effectieve manier bij te staan in het zoeken en vinden van het meest ideale object.

Wij zijn in staat om in alle rust, op uw indicaties een serieuze voorselectie te maken op landelijke ligging en betaalbare prijs-/kwaliteitverhouding en wij proberen we ook zo veel mogelijk informatie rondom het object te verzamelen om u, op afstand, al een duidelijk beeld te kunnen geven.

Natuurlijk fungeren wij als camping graag als rustige uitvalsbasis om uw zoektocht naar het droomhuis of boerderij van uw dromen vanuit hier te beginnen.

Onze diensten kunnen bestaan als tolk tijdens de bezichtiging, maar als de wens er toe is, ook als begeleiding van de koper tijdens de hele aankoopprocedure, of de aanloop naar het huren van een mooi huis in de wijde omgeving en daarbuiten.

Als koper, maar zeker ook als huurder, heb je betrouwbare mensen nodig om de transactie te begeleiden. zo dien je naar een advocaat te gaan om de papieren juridisch goed op papier te laten zetten, danwel de al opgemaakte overeenkomst goed te laten controleren. Wij hebben voldoende redenen voor om dit zondermeer te adviseren. Een contract dient natuurlijk goed, duidelijk, conform de portugese wetten en ook voor de koper heel degelijk te worden opgesteld. Het bezoek aan de “notaris”, dat is meestal het registratiekantoor van de overheid, maar vooraf ook al aan de Belastingdienst, dat zijn zaken waarbij wij u kunnen begeleiden. De functie van de notaris en het registratiekantoor verdient een intensieve toelichting, die geven wij natuurlijk persoonlijk aan u.

Je zult meer willen weten over de aannemers, een individuele metselaar voor het standaard eenvoudige werk wat wel gedaan moet worden. Iemand om de grond te onderhouden. De échte electriciens en hun prijskaartje, zodat u niet meer gaat betalen dan de Portugees zelf doet.

De vergunning voor de verbouwing en/of verdere restauratie, de noodzaak daarvoor, of juist helemaal niet, omdat het voor bepaalde vernieuwingen helemaal niet nodig is om die dure uitgaven te doen.

Met deze en mogelijk andere vraagstukken zijn wij u heel graag van dienst, op deze manier weet u zich vertegenwoordigd door een onafhankelijk adviseur die volledig aan uw kant staat. Wij gaan dus geen enkele binding aan met welke woningbemiddelaar of makelaar dan ook, maar willen alleen aan de kant van de koper opereren.

Naast woningen met een lapje grond als leuke moestuin, wat gewoon handig is om een groot deel van uw groenten zelf te laten groeien, of wat meer land als u uw paard(en) of ezel(s) wilt houden, horen wij toch ook met enige regelmaat over een toeristisch project. Een B&B kan een boerderijwoning zijn, redelijk opgeknapt, met 5 Ha landbouwgrond, 80 olijfbomen en 60 kurkeiken. Daarvoor vragen de eigenaren, die elders wonen, 150.000 euro. Deze kan mogelijk worden “omgevormd” tot een Bed & Breakfast. Hier gaat natuurlijk onderzoek in zitten, maar dat is dan een volgende stap die daarna met alle zorgvuldigheid kan worden ingezet. Iets “verderop”, niet te ver van een stadje, weten wij van een 20 jaar geleden gebouwde woning met 2 Ha goede grond er bij en ook deze staat vrij te koop, voor ook weer een best wel redelijk bedrag en deze woning kan direct na aankoop worden betrokken. (etc)

Ook B&B en camping te koop of exploitatie-overname van een camping.
Dat kan een Bed and Breakfast in Portugal zijn, of een Restaurant, maar ook een camping in bedrijf. Vaak met een redelijke reden, bijvoorbeeld omdat de eigenaren van hun pensioen willen gaan genieten. Het kan een grote rol spelen om te weten waarom een object te koop wordt aangeboden.

Er zijn van die perioden dat wij zelfs over meerdere campings in Portugal te koop weten. Dat kan gaan van een vrij grote camping, met op het terrein ook nog een aantal vakantiehuizen, tot aan de overname van de exploitatie van een kleinere goedlopende camping, waar natuurlijk een vergunning op is afgegeven. Bij dit laatste kan de huur van het onroerend goed worden voortgezet en neemt de nieuwe exploitant alleen het campingbedrijf, in de vorm van de goodwill en het volledige inventaris inclusief gereedschappen en machines, over. Hierdoor kan de camping zonder onderbreking door blijven draaien en komt er tegenover de investering een zeer goed rendement naar de nieuwe eigenaar toe.

Het is vooral bij dit soort projecten wel een moeten om te weten hoe de wetgeving daarover in elkaar steekt, wat daarbij wel en wat eventueel niet geregeld is en kan natuurlijk de in Portugal wel gewenste assistentie van een advocaat worden ingeroepen.

Vooral ook de plaatselijke omstandigheden zouden voor de koper (of huurder) wel een grote rol moeten spelen, zodat je later geen kat in de zak blijkt te hebben gekocht of gepacht. Vooronderzoek gaat niet zomaar eventjes via een paar emailberichtjes, er moet echt serieus aan worden gewerkt om alles goed op een rij te krijgen. Het is voor ons dan wel belangrijk om goed te weten wat u nu precies zou willen, daarbij is het handig om te vernemen welke ervaringen u al heeft, zodat er geen dubbel werk aan informeren nodig zal zijn.

Heeft u geen ervaring, maar wilt u wel als toeristisch ondernemer aan de slag, dan willen wij u van dienst zijn met het verstrekken van alle informatie die u nodig heeft. Mogelijk ook een noodzakelijke informatie is dat het natuurlijk “al zijn we landgenoten….” niet eenzijdig zal gaan, dat u alles en meer aan ons gaat vragen en wij al onze kennis zomaar eenzijdig beschikbaar gaan stellen. Wij verifiëren natuurlijk of u wel zo serieus bent dat wij voor u aan de slag kunnen. Zo ja, dan gaan wij er vol in. Overigens bij voorkeur het late najaar en in de winter, want vanaf het vroege voorjaar (maart – april) draait onze camping top, van zonzoekers tot birdwatchers weten velen onze leuke camping immers te vinden.

De prijzen in deze twee landen, Portugal (Alentejo) en Spanje (Extremadura), liggen in het algemeen stukken en stukken lager dan in Nederland en België, maar wees ook voorbereid om het niet voorziene deel van de investering. Deze is, met een beetje inspanning, best wel heel inzichtelijk te maken.

Ook in Spanje weten wij objecten die variëren van een eenvoudig boerenhuisje met zwembadje en een leuke moestuin er omheen, voor degenen die daar alleen tijdens de vakanties gebruik van willen maken, tot aan een kleine “hacienda” wat midden in de natuur ligt en waar iemand in alle rust kan genieten van al wat de natuur biedt.

Bij vragen, twijfel niet maar mail ons gerust even met vragen en wensen, wij kijken dan of, en zo ja wat, wij daarbij voor u kunnen betekenen.

Overigens is het ons voornemen om op deze pagina niet het aanbod te gaan vermelden, wij onderhouden die contacten persoonlijk.

Krijgen wij een “zoekplaatje”, dan kijken wij natuurlijk naar objecten die aan de door u te geven specificaties kunnen gaan voldoen.