Alentejo

Alentejo

“Voorbij de Taag” is de vrije vertaling van Alentejo (in het Portugees: além do Tejo) en deze regio heeft een oppervlakte van 26 duizend vierkante km, wat (los van het wateroppervlakte) net zo groot is als Nederland.

Alentejo is geen officiële gebiedsnaam, maar wel de benaming voor de hele regio en die bestaat uit de delen: Baixo (grenzend aan de Algarve) – Litoral (de Portugese kuststreek) – Central (waar Beja het centrum is) en waar de camping zich bevindt, dat is Alto Alentejo en hier vallen Évora, Elvas en Castelo de Vide met Marvao onder.

In het algemeen is het landschap van Alentejo nogal golvend, kenmerkt zich door de vele olijfbomen en vruchtbare landerijen waar granen op worden geteelt en het vee op wordt gehouden.

De Alto Alentejo markeert zich door een rotsachtige structuur met hoogte verschillen tussen de 200 en 1.000 meter met als hoogste punt de Pico Sao Mamede met 1.025 meter.

Camping Beira-Marvao Alentejo ligt op 400 meter boven de zeespiegel. Heel Alentejo heeft een bevolking van slechts 700.000 mensen en is daarmee een van de dunst bevolkte gebieden van zuid Europa.

Naast enkele grotere steden, zoals Évora, Portalegre en Beja kenmerkt de omgeving zich door de vele leuke kleine dorpjes, vaak ook de witte dorpjes genoemd en vooral door de grote aantallen kastelen die nog steeds de trots uit vroegere tijden uit weten te stralen.

Het uniek gebouwde en geconserveerde Kasteel van Marvao en het kasteel van Castelo de Vide met daar omheen enorme uitgestrekte verdedigingsmuren, wat inmiddels ook een nationaal erfgoed is en een zeer grondige restauratie zal ondergaan, staan bovenaan een indrukwekkende rij van goed bewaarde kastelen die in zoveel plaatsen van Alto Alentejo, zoals Estremoz, Montalvao dichterbij de camping, Campo Maior, Elvas, Évora, Portalegre, Alter do Chao kunnen worden bezocht.

Dit laatste stadje is voor Portugal ook het centrum is voor de paardensport. Er zijn meerdere grote fokkerijen, hier staat op de Nationale Stoeterij, de Coudelaria Nacional, de wieg van de Lusitano, het zuivere raspaard.

Deze oude Koninklijke Stoeterij, werd in 1748 opgericht en had tot doel het verkrijgen van het zuivere paardenras voor de Koninklijke Hofrijschool van de Portugese Koning Dom João V. Op de stoeterij is een museum wat kan worden bezocht, er kunnen (natuurlijk op afspraak) ritten per koets worden gemaakt.

De door een gids begeleide rondleidingen zijn van dinsdag t/m zondag, om 11 en om 15 uur.

Rond de kleine plaatsjes Borba en Estremoz bevinden zich een aantal nog steeds in bedrijf zijnde marmergroeven, hier wordt roze, zwart, wit en grijs marmer gevonden. Let eens op de straten en zelfs raamkozijnen en deurposten in deze plaatsjes, het is allemaal marmer wat u daar ziet. Heeft u idee in de aanschaf van een echte schouw in marmer, informeert u eens naar de prijzen, u gaat u verbazen, desgewenst denken wij met u mee over een betaalbaar transport.

Het meest boeiende stukje natuur in Alentejo is wel het Nationaal Park Serra de Sao Mamede, waarbinnen zich ook Camping Beira-Marvao Alentejo bevindt. Op deze site ziet u natuurlijk een aparte pagina over dit park waar we ons paradijsje als camping konden starten.

Tegelijkertijd bevindt de camping zich ook binnen het Internationale Natuurpark De Taag en daarmee is voor onze gasten een uniek natuurgebied ontstaan wat werkelijk alle facetten van de zuidelijke omstandigheden voor fauna als flora waar laat nemen.

De omgeving van de camping kenmerkt zich door een enorme rijkdom aan fauna en flora. Naast de eucalyptus zijn het de kurkeiken, steeneiken, kastanjebomen en de olijfboomgaarden die het gezicht bepalen. Het houden van groot en kleinvee wordt breeduit, maar kleinschalig uitgeoefend, zoals het houden van de koeien, schapen en geiten.

Anders dan het prachtige Douro gebied wordt in de omgeving van de camping wel wijnbouw beoefend, maar niet op al te grote schaal. De mooie eerlijke wijn die u ook op de camping kunt proeven is wel van een top kwaliteit. Van iets verderop komt de heerlijk frisse witte wijn van Alentejo en ook die kunt u op de camping natuurlijk proeven.