Wandelen

Wandelen

De midden in een schitterende natuur gelegen Camping Beirã-Marvão Alentejo is een uniek vertrekpunt voor niet alleen de liefhebbers van mooie wandelingen door de unieke natuur van het portugese Natuurpark Serra de São Mamede. De camping ligt ideaal voor een wandelvakantie in Alentejo.

Ook het met zijn tweetjes of samen in een groep fietsen in de wijde natuurlijke omgeving is een gebeurtenis die niet zo snel vergeten zal worden.

Voor het ondernemen van vooral mooie wandelingen met een blik op een natuur die zijn gelijke niet kent en met zoveel authentieke bezienswaardigheden is de camping het ideale punt voor een echte wandelvakantie in Portugal, waarvoor alle ingrediënten aanwezig zijn.

Het beschermde natuurpark Serra de São Mamede heeft een aantal schitterende wandelroutes voor u uitgezet, natuurlijk hebben wij deze hele mooie wandelingen gratis voor u beschikbaar.

Zo kom je tijdens de wandelingen alles tegen wat je in de mooie natuur mag verwachten

Naast de eerder uitgezette routes voor wandelaars waarvan wij de kaarten voor u beschikbaar hebben, hebben ook wij een aantal mooie routes voor u samengesteld, er zijn trails voor de recreatieve individuele wandelaar, de wandelaar die meer sportieve tochten wil maken, ook is de camping een mooi uitgangspunt voor wandelaarsgroepen.

Er is en wordt door ons ook gedacht aan de rustige recreatieve fietsers, waarbij wij de elektrisch aangedreven fiets wel als een plus zien, maar natuurlijk zijn er ook routes gecombineerd voor de echte sportieve mountainbiker. Zie hiervoor onze pagina over Fietsen.

Een bijeenkomst onderkomen huisje, Choça genaamd, voor landarbeiders, in de vroege jaren, in Alentejo

Voor de recreatieve wandelaars zijn de daarvoor samengestelde routes minder stijl en daarom ook in het warmere hoogseizoen heel goed geschikt om te doen.

Het aantal beschikbare wandelroutes is tot een indrukwekkend aantal gestegen, wij spannen ons graag in om de omgeving goed in kaart te hebben.

Wandelroutes, gedeeltelijk over asfalt en meestal afgewisseld door onverharde wandelpaden in de omgeving van de camping

Buiten routes die vanaf de camping of er heel dichtbij van vertrekken, zijn nu ook routes in de iets wijdere regio beschikbaar, waarmee het aantal gratis routes nog eens enorm is uitgebreid.

Bij de receptie kunt u deze routes helemaal gratis meekrijgen en op deze manier kunt u nog veel meer van de mooie omgeving genieten en schouwspellen van de natuur mee gaan maken die u niet eerder zo in gedachten zou krijgen.

Een aantal keren per jaar vinden ook georganiseerde wandelingen plaats, zoals die van de roemruchte Smokkelaarsroute tussen Portugal. Ook deze route en een variatie daarop hebben wij voor onze gasten beschikbaar.

Van diverse leuke plaatsjes in de omgeving hebben wij handige kaarten met de nuttige adressen en bezienswaardigheden voor u gemaakt en daarbij gaan we natuurlijk ook de aan Marvao gelegen grens met Spanje over. Zoals naar de mooie route door het gebergte El Pino naar de daar aanwezige pre-historische tekeningen, die de duiding hebben van 5500 tot 1000 jaar voor Christus.

Ook vanaf de campìng naar, in en rondom het leuke plaatsje Castelo de Vide – op 7 km afstand van de camping ziet u de oud-Romeinse poort als toegang tot dit unieke ommuurde handelsstadje – zijn mooie fiets- en wandelroutes beschikbaar.

Vanaf een mooie wandeling door het historisch centrum van het gezellige stadje, met niet te vergeten een bezoek aan de befaamde joodse wijk van dit historische Alentejaanse stadje. Castelo de Vide maakt deel uit van een mooi netwerk van Joodse culturele erfgoederen van de USA tot aan de Staat Israël.

C de Vide is het plaatsje waar u als campinggast een wat meer bruissend leventje ontmoet, er zijn veel restaurantjes en barretjes met leuke terrassen en het is maar 7 km vanaf de camping. In dit plaatsje vindt u ook de meeste winkels voor het doen van uw boodschappen en 1 keer per week is er de gezellige markt voor kleding, schoeisel, natuurlijk alle mogelijke potten, pannen en handige spulletjes tot antieke voorwerpen.

Wandelen naar de markt in Castelo de Vide, op 7 km vanaf de camping

Een aantal van de uitgangspunten voor het wandelen liggen dicht bij onze Camping Beirã-Marvão Alentejo – enkele andere “aansluit- of vertrekpunten” liggen iets verder weg, maar we houden het wel beperkt tot de rechtstreekse regio van de camping.

Er zijn al verschillende Nederlandse wandelverenigingen op de camping geweest, die met een groep wandelaars een aangenaam verblijf op Camping Beira-Marvao Alentejo als wandelvakanties in Portugal hebben georganiseerd.

Zon en schaduw wisselen elkaar af bij de wandelingen vanaf de camping

Er valt in dit deel van Portugal veel meer te bekijken en te beleven dan menige vakantieganger bij aankomst in dit mooiste gebied van Portugal zou hebben gedacht, wijzelf hadden – toen wij hier kwamen wonen – dezelfde gedachten en wij informeren u daar natuurlijk graag over.

In de omgeving van de camping vindt u vele antas en dolmen. Ook menhirs zijn uit de historie overgebleven. Een van deze menhirs staat dichtbij de camping en is de allergrootste die ooit op het hele Iberische continent is aangetroffen. Hierlangs hebben wij een mooie fietsroute in kaart gebracht. Ook de allerkleinste menhir van Portugal kan op loop- en fietsafstand van de camping worden bekeken.

Op 1000 meter afstand van de camping kan de Necropolis van Mouta Raza worden bezichtigd.

Prehistorisch grafveld in de buurt van de camping

Deze uniek overblijfselen uit vroegere eeuwen voor Christus, bestaat uit 13 graven.

Deze (door ons aangetroffen) 13 graven, zijn uitgebeiteld uit granieten stenen. Het woord necropool komt oorspronkelijk uit het grieks en heeft de betekenis als de stad van de doden.

De buurman toont op zijn land een aantal graven van het vroege grafveld
Het is een ietwat grotere begraafplaats, wat vroeger in de buurt van de oude beschavingen werd aangelegd, dus ook hier in Beirã, nabij het kasteel van Marvão.

Dichtbij de in de boeken omschreven begraafplaats met 13 graven hebben wij nog meer van deze oeroude graven in graniet aangetroffen.

Het voor-romeinse grafveld

Twee daarvan zijn zelfs nog met een stenen plaat bedekt. Elders in Europa is uitgerekend dat deze graven een oorsprong hebben van zo’n 2500 jaar voor Christus. Deze prehistorische graven, dichtbij de camping, zijn in uitstekende staat en geeft weer hoe men vroeger de overledenen begroef.

Een originele chafurdao in de buurt van de camping
Ook een zeer goed geconserveerde – vroeg christelijke – chafurdao van Mouta Razastaat op loopafstand van de camping. Deze zijn in de 17e – 18e eeuw gebouwd. De binnenruimte heeft een doorsnee van 3,5 meter en als je om je heen kijkt, dan zie je dat er ook echt in deze vorm van vroege bouw ook echt werd geleefd. Dit historische huis heeft 3 ramen, terwijl de toegang op het zuiden is gericht en vooral het dak van schijnbaar los liggende platte stenen – zónder extra ondersteuning – is een waar praktisch kunstwerk met een geschiedenis.

Tussen de gemeenten Marvão en Castelo de Vide is een nieuwe wandelroute toegevoegd, het z.g. ezelspad, deze natuurrijke historische wandelweg gaat over de historisch oorspronkelijke weggetjes van Castelo de Vide naar Marvão v.v.  De route heeft goede markeringen en vanaf de camping hebben wij een route voor u gemaakt die leidt naar een handig middelpunt in deze wandelweg. Daar u kunt kiezen óf naar Marvão te wandelen, of de andere kant, naar Castelo de Vide te lopen.

Een aantal van de wandelroutes zijn op onze kaarten goed aangegeven, bij andere routes kunnen deze wegwijzers worden gevolgd.

Wij hebben ook routes beschikbaar die voor de iets oudere recreatie fietser heel goed te doen zijn. Dat zijn routes die wat minder sterk steigen en dalen, ook deze handige routebeschrijvingen stellen wij graag kostenloos aan onze campinggasten beschikbaar.

Inmiddels hebben wij tientallen unieke wandelroutes, fietsroutes, autoroutes en plattegronden voor de gasten beschikbaar.

Unieke wandelweggetjes in de omgeving van de camping, van asfaltweggetjes tot individuele paden, vrije keuze voor de wandelaars in de omgeving van de camping

Bij Camping Beira-Marvao Alentejo heb je geen speciaal vervoer voor wandelaars of fietsers nodig, wij hebben aan de nu al tientallen verschillende routes voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van de Portugese keuken ook een leuke route toegevoegd naar een samenwerkend restaurant waar onze gasten hartelijk welkom zijn.

Met de routes die wij voor de campinggasten gratis beschikbaar hebben, komt u nog eens op plekjes die anders onbekend zouden blijven.

Op verschillende plaatsen rond de camping heeft de gemeente een snelheidsbeperking ingevoerd, zodat er ook veilig gewandeld en gefietst kan worden, wandelaars en fietsers worden zo wel heel prettig welkom geheten.

Natuurlijk zijn wij altijd voor u bereikbaar, mocht u tijdens een wandeling of mooie fietstocht onze hulp willen gebruiken. Dat kan een telefonisch advies zijn, of een andere manier van assistentie. Uw telefoontje naar de camping is voldoende.