Vogelaars
Het Nationaal park Serra de São Mamede van Portugal – waarin Camping Beirã-Marvão Alentejo haar unieke locatie heeft – is een eldorado voor alles wat met het spotten van zeldzame, hele mooie vogels te maken heeft. Vele birdwatchers brengen hier graag hun vakantie door.
Op de camping zijn verschillende plekken die geschikt zijn voor het in alle rust observeren, fotograferen en filmen van die vogels die tijdens uw verblijf in deze omgeving willen vertoeven.
Onlangs is een stuk van de berg vanaf de camping ontdaan van onkruid en hier is een passage door de oude muur gemaakt, zodat onze gasten in staat zijn om een mooi, hoger gelegen observatiepunt te bereiken.
Ooievaars, hier een foto vanaf de camping van een mooie witte ooievaar, waaronder ook de meer zeldzame zwarte ooievaar, u ziet deze ook in de directe nabijheid van de Camping Beirã-Marvão Alentejo, zowel statig lopend – op zoek naar voedsel of materiaal om de nesten te bouwen en natuurlijk ook mooi laag over vliegend.
Hier een unieke foto van een familie zwarte ooievaars op een rots langs de Taag. Gefotografeerd vanaf de rondvaartboot waarmee een leuke dagtocht over deze spaanse rivier bij de Portugese grens kan worden gemaakt.
Het is ook aandoenlijk, soms zelfs verrassend om elk jaar te mogen zien hoe ouders hun jongeren de vliegvaardigheden leren en vervolgens samen bezig gaan om de wijde omgeving te verkennen.
De zeldzame vale gier heeft de nesten op enkele kilometers van hier in de 2 grote rotsformaties bij de spaanse grens.
Opent u deze met een eenvoudige camera gemaakte foto en kunt u goed inzoomen, dan ziet u hier maar liefst 6 nesten met vale gieren, waarvan – in februari – 1 als koppel. In de 888 meter hoge rotsformatie Sao Bras, aan de portugese kant van de grens. Pal na de grens met Spanje, in El Pino, zijn nog meer nesten te spotten. Wij geven u hier een algemeen beeld. Hier kunt uzelf met uw foto en filmtoestel natuurlijk veel meer doen, maar dat laten wij graag aan onze gasten over.
Als oplettende birdwatcher kom je zo ineens een tiental vale gieren tegen die op een stuk land hun prooi hebben gevonden.
Ook de monniksgier kom je in deze omgeving tegen. In de zijn ze – door de warme tot hete dagtemperaturen – of ’s ochtends tijdens “ontbijt tijd” en in de avond meestal na 20.00 uur te zien. In ieder geval meestal niet op het heetst van de dag.
Dichtbij de camping, aan de spaanse grens is een benzinestation met daarnaast een bar met terras, van daar heeft u een heel mooi en vrij zicht op de rotsformaties. De nesten van de enorme gieren kunnen wij u eenvoudig duiden. Maar ook via de andere kant van deze berg – El Pino – kunt u deze rotsen ook benaderen en zo iets dichter bij de stenenmassa’s komen.
Mede dankzij de vogelaars, gasten op de camping, lukt het ons om steeds meer unieke – zelfgemaakte – foto’s aan deze pagina voor de vogelaars onder u toe te voegen, dit zijn dus de vogels die hier op de camping of zeer directe omgeving ook werkelijk worden gezien. Zo is het ons gelukt om bijna alle eerdere afbeeldingen van de vogels op deze informatie voor de vogelliefhebbers door unieke eigen (vaak van de gasten ontvangen) foto’s te vervangen,
Ook op de campingfilmpagina krijgt u beelden van zelfgemaakte filmpjes over alles wat met birdwatching in aanraking komt.
Aan de grens met Spanje kunt u genieten van de enorme Steenarenden en de Spaanse Keizersarend die op mooie dagen tot over de camping komen vliegen, ook zij hebben hun nesten in de verschillende rotsformaties bij de grens.
U kunt nog meer bijzondere arenden spotten,
Dwergarend, de Aquila pennata, deze heeft een spanwijdte tot 135 cm
en de havikarend, deze laatste is ook het symbool van het Natuurpark Sao Mamede.
Hier de middelgrote Haviksarend in vogelvlucht
Ook de kleinste giersoort, de Aasgier komt in onze omgeving veel voor
De indrukwekkende rotsformaties aan de grens kunt u met de auto heel dicht benaderen en dan is het – vanaf de andere kant van deze rotspartijen – ook te voet nog heel goed te doen om dit exclusieve eldorado van de vale gier heel dichtbij te kunnen benaderen, maar hun leven toch ook niet te verstoren.
Een vogel die bijzonder graag wordt gezien is de Torenvalk
Ook de volgende vogels komen voor in het park waarin camping Beirã-Marvão Alentejo deel uitmaakt:
De zwarte wouw en de rode wouw, deze foto is op de camping gemaakt, het lijkt of onze campinggast – de fotograaf – hier ook nog een speciale blik van deze Rode Wouw kreeg. Ook de zwarte roodstaart is gespot, de tjiftjaf, het roodborstje en de koolmees komen voor op of direct bij de camping.
De wespendief is ook een leuke vogel, maar de sperwer en buizerd, die zelfs wel eens op de veel voorkomende huismus lijkt te loeren, komen voor, naast de merel en dan de hele leuke bosuil, ook die ontbreekt niet.
De rode patrijs, een mooie vogel zoals hier op de foto gezet
De kwartel
De Zomertortel en zelfs het tropisch vogeltje Sint Helenafazantje is op camping Beira-Marvao gezien.
In april 2017 fotografeerde Jacob dit helena-fazantje achterop de camping in een struik. Klik even op de foto, zoom daarna gerust in, dan krijg je dit schitterende vogeltje in vol ornaat te zien.
De Europese bijeneter is ook wel een heel bijzonder vogeltje en wij zien regelmatig heel tevreden gasten nadat ook dit vogeltje is waargenomen
Het vlakbij de camping gespotte zangvogeltje Roodborsttapuit – ook Saxicola rubicola genoemd – een prachtig vogeltje – wat eerder altijd tot de lijsters heeft behoord, maar meer recent is ingeschaald bij de Muscicapidae.
Mooi voor elke vogelaar dat je als gast van de camping heel dichtbij ook nog eens het vrouwtje kunt fotograferen:
Ook niet te missen, is de koekoek die in het voorjaar echt zijn best doet om van zich over het dal te laten horen.
Op de velden rond de camping komt ook de Koereiger veel voor
Ook deze mooie blauwe Reiger is bij de camping gespot
De kleine zilverreiger, in vogelvlucht over de camping
Ook de Nycticorax een van de kleinste reigers, ook Kwak genoemd, wordt bij de camping gezien
Steeds meer zien wij bijzondere vogels op de camping. Wij zien hier gelukkig ook veel keren de hele leuke kuifleeuwerik uit de Aulaudidae familie bivakeren. In Nederland is dit een zeldzaam vogeltje geworden, maar rond de camping worden er veel gezien.
Het familielid, de veldleeuwerik is ook gespot op de camping. Het opvallende van dit vogeltje is zijn enorme zang terwijl het omhoog vliegt. Daar lijkt het even te zweven, om vervolgens zonder zingen weer naar beneden te komen.
Een zangvogeltje met de mooie naam Theklaleeuwerik.
De bos-, steen- en de dwergooruil
Het kleine, ietwat gedrongen steenuiltje is veel te gast op en rond de camping
De hop, met zijn roodachtige bruine veren, met een lange kuif met punten die bij alarmering recht overeind komt. Deze insectenetende drekhaan, want in de broedtijd komt er een beste lucht vanaf, want het nest wordt nooit schoongemaakt, is een weidevogel. Je ziet hem ook regelmatig over het tentenveld wandelen.
En de Alcedo atthis, in Nederland ook de ijsvogel genoemd.
De prachtige scharrelaar – de Coracias garrulus – , die u hieronder ziet, een vogel die in Europa sterk is afgenomen. Ze is in het midden van Europa nog aan te treffen, behoort tot de zeldzaamheid. Net als op deze foto die op de camping is genomen, is het typische gedrag van de scharrelaar dat je deze zeldzamel vogel op een soort van uitkijkpost aan kunt treffen. Vanaf hier duiken ze op hun voedsel om dat direct weer mee te nemen, naar dezelfde paal, om daar de maaltijd te verorberen.
Maar we zijn er nog lang niet, want de volgende vogels komen ook voor in dit daardoor unieke park waarin onze camping Beirã-Marvão Alentejo zich mag bevinden.
Deze mooie Bonte Specht is achterop de camping gefotografeerd De Iberische groene specht, de kleine bonte specht en de eveneens schitterende grote bonte specht heeft de mooie latijnse naam Dendrocopos major en behoort tot de picadae familie.
De draaihals
De kuif- maar ook de boomleeuwerik (Lullula arborea), een inheems vogeltje
De roodstuit- en de rotszwaluw
De mooi zingende Boerenzwaluw – behorende tot de Hirundinidae familie
Het nachtegaaltje, van de Saxicolinae familie, die zijn gezang met regelmaat laat horen.
De met een puntige snavel uitgeruste, dik aktief vogeltje, de boomklever
De blauwe rotslijster
De kleine zwartkop mus, zoals u hier op de foto’s ziet
en de baardgrasmus.
De Phylloscopus trochilus, oftewel de Fitis is ook gespot, zoals op deze foto’s te zien is. Het is een tweelingvogel, met de Tjiftjaf, de laatste maakt het tjif-tjaf geluid. De Fitis is heel muzikaal, wat achterop de camping ook heel goed hoorbaar is
De leuke graszanger in de vrije natuur van Portugal is natuurlijk een echte belevenis, alsook het kunnen filmen of fotograferen van de cetti’s zanger
Zoals alle vogels op deze pagina, is ook deze vogel, de grasmus op of in de omgeving van Camping Beira-Marvao Alentejo op de foto gezet.
De Orpheus spotvogel
De Bergfluiter
Het mooi gekleurde Pimpelmeesje
De Laniidae Roodkop klauwier, broedt in Zuid-Europa en trekt door naar Afrika.
De Grauwe Klauwier, het kleinste exemplaar van dit soort. Het bijzondere van dit vogeltje is dat het de gewoonte heeft de prooi vast te prikken, bijvoorbeeld op prikkeldraad en doornen.
De zuidelijke Klapekster is hier ook van de partij.
De blauwe ekster is ook van de partij en blijkt dol te zijn op hondenbrokjes.
Hier rechts de klapekster die eerder in de noord Europese landen voorkomt, dan bij ons in de omgeving van de camping.
Ook de zwarte spreeuw komt hier in dit natuurpark van Portugal vrij veel voor.
Dit zangvogeltje, de witte Kwikstaart is op de camping gefilmd en gefotografeerd. Dit vogeltje wordt ook wel een Pieper genoemd.
Hier een foto die op de camping is gemaakt van de insecten etende Tapuit
Ook de zo apart gekleurde Distelvink – ook Putter genoemd kan door uzelf aan uw foto- of videoverzameling worden toegevoegd
De Tapuit, zoals op de foto gezet, een echte vliegenvanger met op de staart een vrij opvallende tekening
Maar wat denkt u van de schitterend zingende Wielewaal, schittende diepgeel gekleurde vogel die zich (ook op het land van de camping) wel weet te verstoppen, maar met het nodige geduld kan worden gefotografeerd
Hier enkele ook weer exclusieve foto’s van deze mooie vijgvogel, de Wielewaal.
De Europese kanarie, een klein vogeltje en behorende tot de Chordadieren, Deze soort komt hoofdzakelijk voor op de Canarische eilanden, maar kent ook een habitat in Alentejo.
De cirlgors en de grijze gors kunnen door de liefhebbers van het vogels kijken en fotograferen van de zeldzame vogels worden gespot.
Voor Portugal toch wel heel mooi, om hier – alleen al vanwege de naam – de Vlaamse Gaai te mogen zien. Door onze bomen en het struikgewas kan hij zich hier goed thuis voelen
Emberiza hortulana – De ortolaan
Dit vogeltje overwintert in de Sahara, maar wordt ook bij ons in het vroege voorjaar en het najaar regelmatig gespot.
De ook wel Groninger genoemde Groenling, een zaad etende zingende vink.
De Sardijnse Grasmus. Dit kleine zangvogeltje van maximaal 12,5 centimeter komt hoofdzakelijk voor op Corsica en Sardinië, maar in het vroege voorjaar zien wij deze in behoorlijke aantallen ook op de camping.
Buiten de enorme fauna die de omgeving heeft en uitstraalt, is er meer te zien dan alleen de unieke vogelsoorten die hier gefotografeerd kunnen worden. Zie hier de mooie parel hagedis, de Timon lepidus. Mannetjes kunnen tot zelfs 80 cm lang worden.
Wij hebben meerdere plaatsen op de camping waar zij hun onderdak hebben gevonden.