Vogelaars

Vogelaars

Het Nationaal park Serra de São Mamede van Portugal – waarin Camping Beirã-Marvão Alentejo haar unieke locatie heeft – is een eldorado voor alles wat met het spotten van zeldzame, hele mooie vogels te maken heeft. Vele birdwatchers brengen hier graag hun vakantie door.

Op de camping zijn verschillende plekken die geschikt zijn voor het in alle rust observeren, fotograferen en filmen van die vogels die tijdens uw verblijf in deze omgeving willen vertoeven.

Onlangs is een stuk van de berg vanaf de camping ontdaan van onkruid en hier is een passage door de oude muur gemaakt, zodat onze gasten in staat zijn om een mooi, hoger gelegen observatiepunt te bereiken.

Nieuw vogelobservatiepunt in Portugal op Camping Beira-Marvao Alentejo

Ooievaars, hier een foto vanaf de camping van een mooie witte ooievaar, waaronder ook de meer zeldzame zwarte ooievaar, u ziet deze ook in de directe nabijheid van de Camping Beirã-Marvão Alentejo, zowel statig lopend – op zoek naar voedsel of materiaal om de nesten te bouwen en natuurlijk ook mooi laag over vliegend.

Hier een unieke foto van een familie zwarte ooievaars op een rots langs de Taag. Gefotografeerd vanaf de rondvaartboot waarmee een leuke dagtocht over deze spaanse rivier bij de Portugese grens kan worden gemaakt.

Het is ook aandoenlijk, soms zelfs verrassend om elk jaar te mogen zien hoe ouders hun jongeren de vliegvaardigheden leren en vervolgens samen bezig gaan om de wijde omgeving te verkennen.
Een koppel ooievaars, samen met een koereiger, hun voedsel aan het verzamelen

De gier in zijn vlucht boven de camping Beira-Marvao in Portugal, regio Noord Alentejo

De zeldzame vale gier heeft de nesten op enkele kilometers van hier in de 2 grote rotsformaties bij de spaanse grens.

6 Nesten gespot met vale gieren, aan de grens met Spanje.

Opent u deze met een eenvoudige camera gemaakte foto en kunt u goed inzoomen, dan ziet u hier maar liefst 6 nesten met vale gieren, waarvan – in februari – 1 als koppel. In de 888 meter hoge rotsformatie Sao Bras, aan de portugese kant van de grens. Pal na de grens met Spanje, in El Pino, zijn nog meer nesten te spotten. Wij geven u hier een algemeen beeld. Hier kunt uzelf met uw foto en filmtoestel natuurlijk veel meer doen, maar dat laten wij graag aan onze gasten over.

Als oplettende birdwatcher kom je zo ineens een tiental vale gieren tegen die op een stuk land hun prooi hebben gevonden.

De Vale Gier - een van de gieren van de Oude Wereld en ook deze voert zijn vluchten boven de camping uit

In de rotsen Sao Bras en El Pino aan de grens met Spanje, op een paar km vanaf Camping Beira-Marvao en C de Vide kan de monniksgier worden gespot

Ook de monniksgier kom je in deze omgeving tegen. In de  zijn ze – door de warme tot hete dagtemperaturen – of ’s ochtends tijdens “ontbijt tijd” en in de avond meestal na 20.00 uur te zien. In ieder geval meestal niet op het heetst van de dag.

Dichtbij de camping, aan de spaanse grens is een benzinestation met daarnaast een bar met terras, van daar heeft u een heel mooi en vrij zicht op de rotsformaties. De nesten van de enorme gieren kunnen wij u eenvoudig duiden. Maar ook via de andere kant van deze berg – El Pino – kunt u deze rotsen ook benaderen en zo iets dichter bij de stenenmassa’s komen.

Mede dankzij de vogelaars, gasten op de camping, lukt het ons om steeds meer unieke – zelfgemaakte – foto’s aan deze pagina voor de vogelaars onder u toe te voegen, dit zijn dus de vogels die hier op de camping of zeer directe omgeving ook werkelijk worden gezien. Zo is het ons gelukt om bijna alle eerdere afbeeldingen van de vogels op deze informatie voor de vogelliefhebbers door unieke eigen (vaak van de gasten ontvangen) foto’s te vervangen,

Ook op de campingfilmpagina krijgt u beelden van zelfgemaakte filmpjes over alles wat met birdwatching in aanraking komt.

Aan de grens met Spanje kunt u genieten van de enorme Steenarenden en de Spaanse Keizersarend die op mooie dagen tot over de camping komen vliegen, ook zij hebben hun nesten in de verschillende rotsformaties bij de grens.Adelaar zoals gespot door een van de campinggasten

U kunt nog meer bijzondere arenden spotten,

De havikachtige Circaetus gallicus heeft zijn broedgebied rondom de regio van de campingzoals de slangenarend en de

Dwergarend, de Aquila pennata, deze heeft een spanwijdte tot 135 cm

Over de camping kwam deze mooie arend vliegen

en de havikarend, deze laatste is ook het symbool van het Natuurpark Sao Mamede.

Hier de middelgrote Haviksarend in vogelvlucht

Haviksarend in Portugal

Een boven de camping voorbij komende AasgierOok de kleinste giersoort, de Aasgier komt in onze omgeving veel voor

De indrukwekkende rotsformaties aan de grens kunt u met de auto heel dicht benaderen en dan is het – vanaf de andere kant van deze rotspartijen – ook te voet nog heel goed te doen om dit exclusieve eldorado van de vale gier heel dichtbij te kunnen benaderen, maar hun leven toch ook niet te verstoren.

Een vogel die bijzonder graag wordt gezien is de Torenvalk

Torenvalk op de camping - deze wordt tot 38 cm groot

Ook de volgende vogels komen voor in het park waarin camping Beirã-Marvão Alentejo deel uitmaakt:

De zwarte wouw en de rode wouw, deze foto is op de camping gemaakt, het lijkt of onze campinggast – de fotograaf – hier ook nog een speciale blik van deze Rode Wouw kreeg. Ook de zwarte roodstaart is gespot, de tjiftjaf, het roodborstje en de koolmees komen voor op of direct bij de camping.

Dit lid van de arendachtigen, de Rode Wouw, kan tot een kilo zwaar worden en heeft een spanwijdte van plm 160 centimeter

De wespendief is ook een leuke vogel, maar de sperwer en buizerd, die zelfs wel eens op de veel voorkomende huismus lijkt te loeren, komen voor, naast de merel en dan de hele leuke bosuil, ook die ontbreekt niet.

De rode patrijs, een mooie vogel zoals hier op de foto gezet

Vooral in de Vale de Rodao kun je deze mooie patrijsjes regelmatig spotten

De kwartel

De Zomertortel en zelfs het tropisch vogeltje Sint Helenafazantje is op camping Beira-Marvao gezien.

In april 2017 fotografeerde Jacob dit helena-fazantje achterop de camping in een struik. Klik even op de foto, zoom daarna gerust in, dan krijg je dit schitterende vogeltje in vol ornaat te zien.

De Europese bijeneter is ook wel een heel bijzonder vogeltje en wij zien regelmatig heel tevreden gasten nadat ook dit vogeltje is waargenomen

De Europese Merops apiaster, de bijeneter,, dit unieke paartje is op de camping Beira-Marvao gefotografeerd

Het vlakbij de camping gespotte zangvogeltje Roodborsttapuit – ook Saxicola rubicola genoemd – een prachtig vogeltje – wat eerder altijd tot de lijsters heeft behoord, maar meer recent is ingeschaald bij de Muscicapidae.

Roodborst Tapuit in het ochtendgloren, familie van het Paapje, een vogeltje met een groot leefgebied

Roodborst Tapuit in het ochtendgloren van de camping, familie van het Paapje, een vogel met een vrij groot leefgebied

Mooi voor elke vogelaar dat je als gast van de camping heel dichtbij ook nog eens het vrouwtje kunt fotograferen:

Het van boven bruin gekleurde vrouwtje - de minder uitbundige bruine kleur geeft aan dat dit een jong vrouwtje van de Roodborsttapuit is - met dank aan Duco en Ria voor het geven van deze unieke foto's - gemaakt bij Camping Beira-Marvao Alentejo in Portugal

Ook niet te missen, is de koekoek die in het voorjaar echt zijn best doet om van zich over het dal te laten horen.

Op de velden rond de camping komt ook de Koereiger veel voor

Deze Koereiger kwam voorbij de camping en werd gefotografeerd

Buiten de bekendste gebieden als in Belgie en Nederland komt de blauwe reiger ook in ons Alentejo voor - de kleuren van dit lid van de reigerfamilie lijken hier meer tot hun recht te komenOok deze mooie blauwe Reiger is bij de camping gespot

De Ardea Cinerea, ook blauwe reiger genoemd, zoals vlakbij de camping bij het riviertje gefotografeerd

De kleine zilverreiger, in vogelvlucht over de camping

Deze mooie grijswitte reiger heeft zwarte poten, de kuif is in de zomer heel lang en de tenen zijn geel

Ook de Nycticorax een van de kleinste reigers, ook Kwak genoemd, wordt bij de camping gezien

De kwakreiger is een van de kleinste reigersoorten, hier een paartje op nest

Steeds meer zien wij bijzondere vogels op de camping. Wij zien hier gelukkig ook veel keren de hele leuke kuifleeuwerik uit de Aulaudidae familie bivakeren. In Nederland is dit een zeldzaam vogeltje geworden, maar rond de camping worden er veel gezien.

Theklaleeuwerik, een vogelsoort die veel in Afrika, Portugal en Spanje voor komt en ook op de camping is gespot

De grappige kuifleeuwerik met zijn kuifje als het gaat om een moment van waakzaamheid of extra aandacht, gefotografeerd op Camping Beira-Marvao Alentejo, waar deze vogels zich lekker thuis wanen en zich ook vrij dicht bij de gasten op willen houdenHet familielid, de veldleeuwerik is ook gespot op de camping. Het opvallende van dit vogeltje is zijn enorme zang terwijl het omhoog vliegt. Daar lijkt het even te zweven, om vervolgens zonder zingen weer naar beneden te komen.

Een zangvogeltje met de mooie naam Theklaleeuwerik.

De bos-, steen- en de dwergooruil
Het kleine, ietwat gedrongen steenuiltje is veel te gast op en rond de camping
Athene noctua, het gedrongen steenuiltje wordt bij de camping gezien, ook in het stadje van Marvao

De hop, met zijn roodachtige bruine veren, met een lange kuif met punten die bij alarmering recht overeind komt. Deze insectenetende drekhaan, want in de broedtijd komt er een beste lucht vanaf, want het nest wordt nooit schoongemaakt, is een weidevogel. Je ziet hem ook regelmatig over het tentenveld wandelen.

Een Upupidae, de Hop is een niet schuwe, heel mooie vogel en ook op het landgoed van de camping wordt gebroed. Zij laten zich graag zien.

En de Alcedo atthis, in Nederland ook de ijsvogel genoemd.

De prachtige scharrelaar – de Coracias garrulus – , die u hieronder ziet, een vogel die in Europa sterk is afgenomen. Ze is in het midden van Europa nog aan te treffen, behoort tot de zeldzaamheid. Net als op deze foto die op de camping is genomen, is het typische gedrag van de scharrelaar dat je deze zeldzamel vogel op een soort van uitkijkpost aan kunt treffen. Vanaf hier duiken ze op hun voedsel om dat direct weer mee te nemen, naar dezelfde paal, om daar de maaltijd te verorberen.

Op camping Beira-Marvao Alentejo en omgeving wordt ook de mooie scharrelaar gespot, er komen veel bijeneters, voldoende om aan elke fotoreportage een mooi invulling te geven

Maar we zijn er nog lang niet, want de volgende vogels komen ook voor in dit daardoor unieke park waarin onze camping Beirã-Marvão Alentejo zich mag bevinden.

Deze mooie Bonte Specht is achterop de camping gefotografeerd De Iberische groene specht, de kleine bonte specht en de eveneens schitterende grote bonte specht heeft de mooie latijnse naam Dendrocopos major en behoort tot de picadae familie.

Deze Dendrocopos major, ook in Nederland voorkomende bonte specht laat zijn kleurenpracht voor zichzelf spreken

Anders dan zijn naam, de Grote Bonte Specht, is deze insectenetende boomspecht een relatief klein soort

De draaihals

De kuif- maar ook de boomleeuwerik (Lullula arborea), een inheems vogeltjeBoomleeuwerik, Lullula arborea die nabij de camping is gezien

De roodstuit- en de rotszwaluw

De mooi zingende Boerenzwaluw – behorende tot de Hirundinidae familie
De Hirundinidae, althans een van de 7 ondersoorten van deze zwaluwfamilie

Het nachtegaaltje, van de Saxicolinae familie, die zijn gezang met regelmaat laat horen.

De nachtegaal, zoals gespot op de camping

De heel actieve boomklever die net zo gemakkelijk langs de boomstam omlaag als omhoog klimt - hier zoals gefotografeerd op de Camping Beira-Marvao Alentejo

De met een puntige snavel uitgeruste, dik aktief vogeltje, de boomklever

De blauwe rotslijster

De kleine zwartkop mus, zoals u hier op de foto’s ziet

Het zingend trekvogeltje, de zwartkopmus die in de 2 jaargetijden in grote aantallen langs ook de camping komt

Het veel voorkomende zwartkopmusje, wat zich een beetje indekt tegen de januari koude.

Hier het vrouwtje, de Zwartkopjes eten vruchten, bessen en insecten en van dit alles genieten ook vele tientallen andere op de camping gespotte vogeltjes

Het zwartkopje, zoals gespot op Camping Beira-Marvao Alentejo

en de baardgrasmus.

De Phylloscopus trochilus, oftewel de Fitis is ook gespot, zoals op deze foto’s te zien is. Het is een tweelingvogel, met de Tjiftjaf, de laatste maakt het tjif-tjaf geluid. De Fitis is heel muzikaal, wat achterop de camping ook heel goed hoorbaar is
De zo leuk zingende Fitis, gezien op op Camping Beira-Marvao AlentejoDe leuke graszanger in de vrije natuur van Portugal is natuurlijk een echte belevenis, alsook het kunnen filmen of fotograferen van de cetti’s zanger

Zoals alle vogels op deze pagina, is ook deze vogel, de grasmus op of in de omgeving van Camping Beira-Marvao Alentejo op de foto gezet.Leuk zangvogeltje als een schilderijtje zo leuk op de foto gekregen.

De Orpheus spotvogel

De Bergfluiter

Het mooi gekleurde Pimpelmeesje

Vroeger de Parus caeruleus, nu Cyanistes caeruleus - het slimme Pimpelmeesje

Dit is een Laniidae soort zangvogeltje, zoals gezien op de campingDe Laniidae Roodkop klauwier, broedt in Zuid-Europa en trekt door naar Afrika.

De Laniidae - Lanius Senator - Roodkop Klauwier

De Grauwe Klauwier, het kleinste exemplaar van dit soort. Het bijzondere van dit vogeltje is dat het de gewoonte heeft de prooi vast te prikken, bijvoorbeeld op prikkeldraad en doornen.

Lanius collurio, een zangvogeltje met een haaksnaveltje, zoals gefotografeerd op de camping

De zuidelijke Klapekster is hier ook van de partij.

De blauwe ekster is ook van de partij en blijkt dol te zijn op hondenbrokjes. Klapekster zangvogel op een foto die een campinggast voor onze site ter beschikking stelde.De kraaiachtige blauwe ekster, regelmatig in grote aantallen aanwezig op de camping

Hier rechts de klapekster die eerder in de noord Europese landen voorkomt, dan bij ons in de omgeving van de camping.

Ook de zwarte spreeuw komt hier in dit natuurpark van Portugal vrij veel voor.

Dit zangvogeltje, de witte Kwikstaart is op de camping gefilmd en gefotografeerd. Dit vogeltje wordt ook wel een Pieper genoemd.

Hier een foto die op de camping is gemaakt van de insecten etende Tapuit

Het mannetje en het vrouwtje van de Putters, ook distelvink genoemd, hebben heel veel gelijkenis met elkaar

Ook de zo apart gekleurde Distelvink – ook Putter genoemd kan door uzelf aan uw foto- of videoverzameling worden toegevoegd

De Tapuit, zoals op de foto gezet, een echte vliegenvanger met op de staart een vrij opvallende tekening
Het voedsel vergaart dit vogeltje vooral op het achterland van de camping, waar hij de insecten uit het gras vist

Maar wat denkt u van de schitterend zingende Wielewaal, schittende diepgeel gekleurde vogel die zich (ook op het land van de camping) wel weet te verstoppen, maar met het nodige geduld kan worden gefotografeerd

Hier enkele ook weer exclusieve foto’s van deze mooie vijgvogel, de Wielewaal. Zo kan men de Wielewaal ook zien, verbergt zich graag, maar bij een beetje opletten staat hij op de foto

De schichtige, maar uniek en luid zingende Wielewaal

In een echte vogelvlucht op de foto gekregen, de snel heen en weer vliegende Wielewaalde Spaanse mus en Rotsmus

Dit zangvogeltje, de europese kanarie treft men in de zomer ook in de noord.europese landen aan

De Europese kanarie, een klein vogeltje en behorende tot de Chordadieren, Deze soort komt hoofdzakelijk voor op de Canarische eilanden, maar kent ook een habitat in Alentejo.

De cirlgors en de grijze gors kunnen door  de liefhebbers van het vogels kijken en fotograferen van de zeldzame vogels worden gespot.

Voor Portugal toch wel heel mooi, om hier – alleen al vanwege de naam – de Vlaamse Gaai te mogen zien. Door onze bomen en het struikgewas kan hij zich hier goed thuis voelen

De glandarius, oftewel de vlaamse gaai tijdens zijn verblijf in Alentejo, op Camping Beira - MarvaoEmberiza hortulanaDe ortolaan

Dit vogeltje overwintert in de Sahara, maar wordt ook bij ons in het vroege voorjaar en het najaar regelmatig gespot.

Groenvink die zich verkleedt als in de omgeving van de camping

De ook wel Groninger genoemde Groenling, een zaad etende zingende vink.

Sylvia sarda, een klein zangvogeltje uit zuid-Europa, op bezoek bij de camping

De Sardijnse Grasmus. Dit kleine zangvogeltje van maximaal 12,5 centimeter komt hoofdzakelijk voor op Corsica en Sardinië, maar in het vroege voorjaar zien wij deze in behoorlijke aantallen ook op de camping.

Buiten de enorme fauna die de omgeving heeft en uitstraalt, is er meer te zien dan alleen de unieke vogelsoorten die hier gefotografeerd kunnen worden. Zie hier de mooie parel hagedis, de Timon lepidus. Mannetjes kunnen tot zelfs 80 cm lang worden.

Wij hebben meerdere plaatsen op de camping waar zij hun onderdak hebben gevonden.