Uitstapjes

Uitstapjes

De in Noord-Oost Portugal gelegen natuurcamping Beira-Marvao Alentejo, bij de grens met Spanje, is ook een mooie uitvalsbasis voor een langere vakantie in Portugal. Met de mooiste natuurwandelingen en mooie fietstochten vanaf uw kampeerplaats, zoals de tochten evenwijdig aan de langs de grens lopende rivier Rio Sever, een voor archeologen interessant onderzoeksgebied.

Maar een paar km verder bent u al bij de Taag en de natuur die deze beroemde rivier als het ware omarmt.

De wijde omgeving van de camping is geschikt voor zowel de rustige fietser over mooie minder hellende wegen, alsook voor de sportieve mountainbiker met echt stevige klimstukjes. Natuurlijk kunnen wij u adviseren.

Met de auto en motor kunt u de camping prima gebruiken als uw basis voor het ondernemen van leuke stedentrips.

U kunt hele leuke dagtrips ondernemen naar bijvoorbeeld Elvas, Badajoz in Spanje, Nisa, het stadje wat bekend staat om de echte portugese kaas uit onze regio.

Ook het door de romeinen gestichte Beja is heel goed te doen, daar in de buurt vinden de Romeinse opgravingen plaats.

Ook dichtbij de camping, in Ammaia, dus binnen de gemeente waar u camping Beirã-Marvão vindt, is een mooi en leerzaam openlucht museum met de resultaten van de archeologische vondsten van de Romeinse opgravingen. De hier gevonden stad wordt zelfs toegeschreven aan de tijd van Claudius.

Ook in de directe omgeving zijn menhirs en hunebedden in aantallen te vinden. Wij hebben vlakbij de allergrooste menhir van het hele continent, een bezoek waard. Er is ook een mooie GPS route die langs veel antas, dat zijn de hunebedden, cochas en menhirs voert.

Ook de plaatsen Flor da Rosa , Crato en Alter do Chao, met binnen de gemeentegrens het bekende Werelderfgoed van Unesco, bekend van de Paardensport, met meerdere hippische evenementen en paardenshows per jaar. De stoeterij ligt op plm 45 km vanaf de camping en kan  als dagtocht worden aanbevolen. De nationale stoeterij Coudelaria Real Alter do Chão kan worden bezocht. Dit is het koninkrijk van het zuivere Lusitano paardenras. Vanaf deze stoeterij worden ook paardentochten met de kar georganiseerd en er zijn ook rondleidingen.

Ook het huis en tuin van Alamo met museum in Alter do Chao kan worden bezichtigt.

Een ander leuk stedentripje, wij hebben de gemakkelijke route voor u uitgezet, dat is naar het op 20 km afstand gelegen gezellige stadje Valencia de Alcántara in het Spaanse Extremadura, het plaatsje ligt 8 km over de spaanse grens vanaf de camping Beira-Marvao Alentejo.

Aan de grens tussen Portugal en Spanje, maar dan aan de spaanse kant, kunt u dan ook even tanken en als u op de juiste uren bent, in de ochtend of in de avond, aan de grens met Spanje genieten van de overvliegende gieren, waaronder de vale gier en enorme adelaars.

Ook van het stadje Valencia de Alcantara hebben wij een eenvoudig plattegrond met daarop een aantal interessante en handige adressen beschikbaar. Inclusief de kleine maar leuke supermarkten Día, de volgebouwde kruidenierswinkel Lisboa en de kleine Tandy (aan het 1e pleintje met een anta’tje in het midden). Naast Tandy vindt u een pasteleria voor een lekker kop koffie met spaans gebak.

Ook is het de moeite waard om op maandagochtend naar de gezellige markt te gaan. Deze bestaat uit 2 delen, 1 plein met alles rond non-food, dus van textiel tot potten en pannen en de ander met alles wat mogelijk is op het gebied van etenswaren, bloemen en planten, van vlees, fruit tot kaas.

Het kleine toeristenkantoortje vindt u in het voormalige klooster, direct aan de andere kant van het plein met de markt. Dat is bij een gezellige pleintje met terrasjes waar u ook eens een keer kunt genieten van een spaans ontbijt, de desayuno. Zo tussen 10 en 12 uur, een echt typische manier om van een ontbijtje  kunt genieten.

Probeer maar eens een “media catalán con jamón”, in de herfst tot en met in het voorjaar kun je hier van de voor Extremadura typische Migas genieten.

Maar ook “Onde Domingo” is een wel heel typisch spaanse bar om van een goed kop koffie te genieten.

Ook in Valencia de Alcantara worden regelmatig mooie gezellige spaanse feesten georganiseerd. Op andere pagina’s op deze site ziet u een agenda. Wanneer u op de Camping Beira-Marvao Alentejo bent, dan ziet u op het prikbord bij de receptie welk feest waar in de omgeving van de camping wordt gehouden.

Iets boven Valencia de Alcántara stroom de Taag (Tejo), hier bent u al in het Internationale Natuurpark De Taag. Hier kunt u met passagiersschepen mooie toeristische vaartochten te maken. Deze zijn over 3 stukken van de rivier mogelijk, wij informeren u er graag verder over.

Voor de echt geoefende wandelaars is het naar het spaanse stadje te voet ook te doen, het is natuurlijk een heel stukje lopen, maar het zijn mooie authentieke wandelroutes. Zoals over de oorspronkelijke smokkelaarspaden van Portugal en Spanje. Vroeger werd er veel koffie gesmokkeld en die wandelroutes zijn tot op heden in stand gehouden.

In het plaatsje San Vicente de Alcántara – in de richting van Badajoz kan het kurkmuseum worden bezocht. Deze vindt u aan de Avenida de Juan Carlos I, nummer 33 en is geopend, behalve op maandag, van 10 – 14 uur en van dinsdag t/m vrijdag van 16 – 20 uur.

In de Ermita Santa Ana in de Calle La Puertita kunt u schitterende fresco’s bezichtigen.

Dagtrip naar Elvas. Voor het maken van andere leuke uitstapjes is de camping een uitstekende uitvalsbasis, zo kan de tent of camper gerust blijven staan om met de auto in een klein uurtje al in het unieke fortstadje met het leuke gezellige centrum Elvas te zijn, hier kunt u pal buiten het stadje met haar indrukwekkende verdedigingswerken ook het historisch militair fort met museum bezoeken.

De volledige gemeente (concelho) Elvas heeft ongeveer 20.000 inwoners, het stadje zelf heeft aan de buitenkant een 5,5 km lang Aquaduct Amoreora wat in opdracht van Koning Manuel de Ie is gebouwd.

Het is echt een leuk stadje, met ook een Jezuietenschool uit het jaar 1692, en ook bekend om het kasteel uit de 13e eeuw

Midden in het centrum van Elvas, waar veel leuke winkeltjes zijn, staat de beroemde middeleeuwse gevangenistoren. Elvas maakt sinds 2012 deel uit van het Unesco Werelderfgoed en heeft meer dan 20 kerken en kloosters. van de Romaanse, Rococo tot Gotische Stijl, alsook de schitterende Barokke bouwstijl treft u in Elvas aan.


Elvas staat op de UNESCO lijst van Wereld Erfgoederen.

Direct buiten het unieke stadje Elvas ligt een verdedigings fort Santa Luzia, wat nu als militair museum dient.

Hier treft u ook andere monumenten aan, zoals een klooster, een deel van de Fernandien muur, het hoofdkwartier van de Casarãl, de waterfontein van São José en een groot gedeelte van de 17e eeuwse muur. Binnenin deze verdedigingsmuren kunt u de erfgoederen van Elvas bezichtigen.

In het centrum vindt u de Praça de República. Aan dit centrale plein staat de Kathedraal Sé de Elvas. Vergeet u ook niet een bezoekje te brengen aan de Igreja de Piedade.

Hoger boven Elvas vindt u een van de beste verdedigingswerken te wereld, waar een bezoek aan het Forte de Nossa Senhora da Graça u kan verbazen over de bouwkunsten van de verdedigingswerken van vroeger.

Het is vanaf de camping maar 70 minuten naar de oude nederzetting Evoramonte. Een klein dorpje van 700 inwoners, maar waar u het in 1531 herbouwde kasteeltje kunt bezoeken. De stad Évora – die ook deel uitmaakt van het UNESCO Wereld Erfgoed – ligt ook op nog geen 1,5 uur vanaf de camping.

Évora is een stad met veel monumenten en musea. Om maar te noemen: Het Évora Museum, de Kathedraal, het Museum met Heilige Kunstwerken, het Horlogemuseum, de Bonuskapel in de S. Fransisco Kerk, het Paleis van D. Manuel, het Tekeningen en Designmuseum, de S. Braskerk, de kerk Misericórdia, de Kerk van Salvador, de Romeinse baden, het gewichten en matenmuseum en het Remedios Klooster met informatiecentrum. Deze objecten liggen voldoende dicht bij elkaar om ze op een dag te bezichtigen.

Het befaamde op de hoogvlakte gelegen stadje Vila Viçosa, bekend om de pracht aan marmer werken, ligt op ongeveer 80 kilometers vanaf de camping. Hier is het zeker ook de moeite waard om het z.g. “hertogenpaleis” Palaço Ducal te bezoeken. Zowel de pracht en praal van de binnenkant als de toegangspoort zijn op zich al de moeite waard om te hebben gezien.

Het is een goed uurtje naar het tegen de Serra de Ossa gelegen Estremoz, waar het authentieke centrum een bezoekje waard is. Hier worden de in deze omgeving bekende versierde aardewerkfiguren aangeboden. De marmeren toren Torre das Três Coroas van 27 meter hoog is zeker het bezoeken waard. Het stadje is het centrum van de vele marmergroeven in de wijde omgeving.

Dichtbij ligt het stadje Borba en dat is nóg meer bekend om de “steenhouwers”die de mooie marmerwerken maken. U zult versteld staan over de – met Nederland en België vergeleken – lage prijzen van een complete marmeren haard ombouw. U koopt een complete authentieke ombouw voor enkele honderden euro’s. Nu het transport naar Holland nog, maar ook daarbij kunnen wij – met onze contacten – met u mee proberen mee te denken.

125 km – het is dus rustig rijdend 2 uur naar  Monsaraz – Heerlijk autovrij plaatsje om er te wandelen en genieten van de bebouwing en het uitzicht tot over de grens met Spanje. In dit plaatsje vinden in de zomerperiode verschillende culturele evenementen plaats met muziek, dans, theater en kunsttentoonstellingen.

Elke laatste zondag van de maand is er het Feira de Velharias. Velharia staat voor antiek én de z.g. grootmoeders tijd.

Aan te bevelen is een bezoek aan de archeologische opgraving van Cromeleque do Xeres. Een rechthoekige opstelling als megalitisch monument. bestaande uit cirkels van 40 menhires, stenen van graniet. Met in het centrum een monolitisch monument met een fallische vorm. U bereikt deze vindplaats als bewijs van menselijke leven in Alentejo in de periode van 3000 tot 4000 voor Chr, even buiten Monsaraz bij het klooster Convento da Orada.

Naar de spaanse stad Badajoz, de bruisende hoofdstad in het originele Spanje, pal over de grens met Elvas is het vanaf camping Beira-Marvao ook maar 90 kilometer. Deze stad bereikt u via Valencia de Alcantara – San Vicente de Alcantara – en het uniek gelegen  Alburquerque. De stad heeft een bijzondere band met Marvao. Zij hebben samen dezelfde stichter. Badajoz heeft met 6.541 meter de langste vestingsmuren.

U kunt dat – ook wel leuk – ook via Campo Maior doen, via de heel goed onderhouden Nacional (dus de z.g. “provinciale weg”)  richting Elvas en u neemt dan kort voor dit stadje een klein stukje gratis snelweg naar Spanje. Op ongeveer 700 meter vanaf de grens heeft u de afrit naar het nieuwste winkelcentrum El Faro, met Hipercor, een winkel van 8.000 m2, vele leuke andere winkeltjes, zelfs een echte C&A op zijn spaans vindt u hier en zeker aan te raden zijn de vele bij elkaar gegroepeerde restaurantjes met voor ieder wat wils te eten.

Naar het centrum van deze levendige spaanse provinciale hoofdstad van Extremadura (Cáceres is de andere) komt u over een mooie 2-baansweg en parkeren kunt u goed en veilig onder de in het centrum gevestigde Corte Inglès, een groot warenhuis. Van hier loopt u zo het oude centrum van de stad in, waar u de echte spaanse sfeer van lucht, geluiden en wat bij het bruisende spaanse leven gaat beleven. Om hier te drinken en te eten is er meer dan genoeg te kiezen in de leuke zaakjes in de gezellige straatjes van het centrum.

Een andere richting vanaf de camping is naar de middeleeuwse stad Castelo Branco met een oorsprong vanuit het jaar 1182, eerst rijd u door Beira, dan via leuke wegen naar Póvoa e Meada, gaat u richting Nisa. Dan gaat u verder over de Nacional – N18 – een echt mooie weg om te rijden, u heeft één bonk natuur om u heen als u de ongeveer 70 kilometer naar een levendig stadje met een 30.000 tal inwoners rijdt.

Aan de “buitenkant” als u op de stad aan komt rijden aan de linkerkant ziet u een aantal grotere winkels die samen zijn gegroepeerd in kleinere winkelcentra. Je zou op zijn Hollands denken dat het een soort industrieterrein is, ten dele is dat ook zo, maar – zoals een beetje gebruikelijk in Portugal – hier zijn ook de grotere winkels gevestigd.

In het centrum van C Branco kunt u in enkele winkels de colchas aantreffen, dat zijn de typische geborduurde beddenspreien van katoen. Door het centrum van deze stad heen, het gebied was vroeger als eigendom verworven door de Tempeliers, zie je in het plaveisel de patronen van de borduurwerken terug. Op de plaats waar nu het bisschoppelijk paleis staat, stond vroeger de Witte Burcht, die dus niet meer bestaat.