Recreatie fietsen – Mountainbiken – Railbiken – Bergbeklimmen

Recreatie fietsen – Mountainbiken – Railbiken – Bergbeklimmen

De naam van de camping “veranderen” in fietsers paradijs camping. Dit is een van de leuke ideetjes die gasten ons hebben aangereikt. Die tip kregen we natuurlijk niet zomaar.

Naast de speciale en daarmee belangrijke rol die het Nationaal Park São Mamede aan de liefhebbers van het wandelen heeft toebedacht, zoals met een aantal schitterende wandelroutes, is er sinds jaren ook veel aandacht gegeven aan het samenstellen van prachtige routes voor de liefhebbers van het fietsen met een mountainbike, alsook met de meer conventionele fiets.

Een bijna compleet hunebed langs de fietsroute van Beira richting Portagem, over Ramilo

Het fietsen in onze mooie omgeving van Alentejo Portugal is voor veel toeristen een veel voorkomende besteding van een mooie rustige vakantie in de natuur. U fietst niet alleen binnen de mooie natuur, maar ziet ook hunebedden, hier anta’s genoemd, choça’s, de oude landarbeidershuisjes, chafurdao’s als onderkomen voor rondtrekkende veeboeren, en er is meer te zien.

Of u nu met de uw zelf meegebrachte sportieve fietsen op pad wilt gaan, of uw elektrische fiets. Op de camping is een grote keuze uit verschillende soorten fietsroutes beschikbaar. Mountainbikes kunt u ook op de camping huren.

Op de camping kunnen mountainbikes worden gehuurd

Wij spelen in op de praktijkervaring van de gasten die kozen voor een mooie fietsvakantie met de camping als thuisbasis. Hier komen gasten met een gewone fiets, gasten met de mountainbike en ook de electrische fiets is van de partij.

Voor de niet te sportieve fietsers is de elektrische fiets zeker aan te bevelen. Heeft u die niet, ook dan weten wij u nog routes te duiden die bij een normale gezondheid heel goed te doen zijn.

In de omgeving van Camping Beirã-Marvão Alentejo vindt u veelal bijna vlakke fietsroutes met leuke en interessante bezienswaardigheden onderweg, waarbij je toch al snel kunt denken aan een mooi aantal uren fietsen, tot aan de zo nu en dan ook wel fikse intensieve mountainbike routes. Daarover hieronder meer.

Fietsroute vanaf camping leidt langs landgoed Pombal met zicht op Spanje

De fietsroutes vanaf de camping gaan over interessante kronkelende asfaltwegen langs de boerderijen en landgoederen, door leuke dorpjes met in elk dorpje wel een bar voor een kleine versnapering of verfrissing. En niet op de laatste plaats een altijd prettige begroeting door de lokale bevolking.

Naast het beschikbaar stellen van de al aanwezige sportieve fietsroutes hebben wij ook mooie nieuwe routes voor onze gasten samengesteld. Mooie fietstochten die niet teveel van de krachten verlangen en waarbij je heerlijk fietsend in alle rust kunt genieten van de overweldig mooie natuur, waarbij je eigenlijk nooit echt ander verkeer tegenkomt.

Wij hebben voor de gasten van de camping nu ook een mooie fietsroute over goed begaanbare wegen samengesteld, die langs de grootste Menhirs van het Iberisch schiereiland komt.

Prehistorische menhir. 715 cm hoog, als monument uit de vroegere beschavingen, dichtbij camping beira-marvao

Naar overlevering is dit een soort van heiligdom uit de neolithische periode en het was een locatie die diende om goden te aanbidden. Het staat net buiten de gemeente Beira, binnen de gemeente Castelo de Vide. Dit uniek historisch monument werd pas in 1965 ontdekt, het bleek gebroken en is hersteld. De vorm laat onderzoekers veronderstellen dat het een vertegenwoordiging van een mythe rond het symbool van vruchtbaarheid in de neo-katholieke periode. Hiermee bevestigend dat hier een welvarende samenleving was gevestigd.

Binnen de gemeente Marvao hebben wij er ook een, een menhir, deze is duidelijk kleiner (maar mogelijk heel diep in de grond?). Marvao meent met het exemplaar bij Aguas de Cuba de kleinste menhir van dit zuidelijke deel van Europa binnen de grenzen te hebben.

Deze unieke tekens met een spirituele relatie tot het geloof werden – zo zegt de overlevering – in deze vorm vaak gebruikt om de formaties van megalieten te vormen, dus om graven te maken. Zij komen ook alleenstaand voor, dan hebben zij een rol als heiligdom.  Zij hebben de speciale vorm aan zowel de onder- als bovenkant. Deze menhirs – met een geschiedenis die wordt bedacht 40000 tot 45000 jaren terug te gaan – zouden dus dienen als het teken van heiligdom, waarbij men dan in de directe omgeving ervan een religie beoefende.

Om de historische betekenis van een dergelijk stukje zichtbare geschiedenis te duiden: het algemene besef over de prehistorische periode in de geschiedenis gaat terug tot de tijd waarin de mens vertegenwoordigd werd door Australopithecus, dat is 5 miljoen jaar geleden. Anderen zien de Homo als eerste menselijke vertegenwoordiging en dat gaat terug tot 3 miljoen jaar geleden en die, de ene of de andere, periode eindigde zo rond 3300 jaar voor Chr.

Meer van onze gasten doen verhaal over hun beleving in de aanwezigheid van de menhir, vooral door die enorm grootte? Het zou kunnen gaan om de diep innerlijke gevoelens die in de sferen met de zenmeditatie worden ervaren.

Overblijfsel van een oud militair hospitaal aan de grens met Spanje, ingericht als opvang voor mogelijk gewonde soldaten, van hout, met stenen schoorsteen, langs een fietsroute vanaf de camping

Wij voeren de gasten van de camping die voor mooie fietstochten komen langs nog meer unieke vindplaatsen met archeologische betekenis, alsook door de unieke landschappen die onze natuurlijke omgeving zo uniek maken.

Voor de echt sportieve fietser is een uniek mooie route uitgezet naar de Pico de São Mamede, dat is met 1025 boven de zeespiegel de hoogste punt van de berg Serra de São Mamede.

Gezien vanuit Marvao, in de verte de berg Sao Mamede, deze kan worden bewandeld en befietst.

Op deze foto ziet u links in de verte de berg Sao Mamede van 1025 meter hoog. Om die een keer te beklimmen om van de mooiste uitzichten te genieten, is het wel handig om een fiets met een aantal versnellingen in te zetten.

Ook een tocht naar en langs het stuwmeer Apartadura – om te genieten van de unieke natuur of om even heel prive te zonnebaden – kan alleen aan de sportievere fietser worden aanbevolen. Die route hebben wij – zoals alle routes en plattegronden – natuurlijk gratis beschikbaar.

Er is ook een fietsroute samengesteld die voor een deel over de mooie bergkam van de Serra de Selada gaat, dat is richting de Spaanse grens. Daarna gaat u hetzelfde stuk terug om zo uw weg te vervolgen langs andere unieke historische bezienswaardigheden in de omgeving van de camping. Waaronder de archeologische opgravingen van de Romeinse stad Ammaia en de authentieke kalksteenovens in Escusa en al die punten staan natuurlijk in de bijbehorende routebeschrijving genoemd, zodat u niets hoeft te missen.

Mountainbiken in Marvao – 5 Unieke routes voor de mountainbiker – MTB wordt in het Portugees als BTT afgekort.

In Portugal is in 2019/20 een uniek groot netwerk van MTB-routes uitgezet. In Marvao vindt je er zelfs 5.

Naast deze 5 unieke mountainbike routes heeft de landelijk actieve organisatie – naast de routes die de camping ook al voor u heeft – nog eens 5 routes geduid, maar dan voor de recreatiefietser.

Elke aanwijzing in de trails voor de MTB’r is heel duidelijk aangebracht. Waag je over de mooiste middeleeuwse paden en verover vanuit de camping de Serra de S. Mamede!

Beira is voor Marvao het centrale punt voor de Mountainbikers. Eén van de 5 perfect uitgezette routes loopt zelfs langs de camping, ook de andere startpunten zijn dichtbij.

In ons Beira is een kennis- en onderhoudscentrum voor de mountainbiker.

Uit heel Europa komt men om “onze” kastelen te veroveren, de unieke landschappen nabij de camping te bewonderen. Daag jezelf uit en ontdek ook vanuit Castelo de Vide een hoger Alentejo in plaats van vlak, groen in plaats van droog, wel vol onverharde paden en met ongelooflijke middeleeuwse paden die ooit belangrijke kruispunten in onze regio waren.

Ontdek de “Marmitas do Gigante”, dat zijn de unieke rotsformaties en buiten via de MTB routes ook te bewonderen op de camping zelf, maar ook niet ver van de camping het meest indrukwekkende megalithische monument op het Iberisch schiereiland.

Met uw MTB beleefd u een gewoonweg onvergetelijk avontuur, waarbij ook wij uw informatie- en steunpunt zijn.

Geef je over aan de charmes en geheimen van ons Alentejo en geniet hier – met de camping als uw basis – in zowel Marvao als Castelo de Vide van unieke mountainbike-ervaringen.


Het beklimmen heuse bergwanden, een behoorlijke inspanning, maar nu toch ook op het familiaire niveau. U schiet hier natuurlijk uw unieke plaatjes. Deze klimsport beoefent u “aan de andere kant” van de Vale de Rodao, op plm 3 km vanaf de camping en natuurlijk hebben wij de coördinaten voor u om daar te geraken.


Railbike Marvao

In Frankrijk en zeker in het centrum en zuiden aldaar vele mogelijkheden en in Portugal wel vrij nieuw. Maar zeker zo uniek, het fietsrijden op het voormalige spoortraject van de goederen/personentrein tussen Lissabon en Madrid. Het start- en eindpunt bevindt zich in Beira bij natuurlijk het voormalige treinstation