Cultuur – Evenementen

Cultuur – Evenementen

Het altijd zonnige Alentejo is rijk aan flora en fauna, cultuur en een geschiedenis die niet alleen teruggaat tot in de 4e eeuw. Met meer tradities dan menigeen zou kunnen bedenken. Overblijfselen uit de nog vroegere middeleeuwen zijn goed zichtbaar, maar deze zichtbare geschiedenis gaat nog veel verder terug.

Uit graniet gehakte individuele graven van voor Chr. begraafplaatsen én unieke bouwsels als behuizing uit vroeg 18e eeuw, zoals choças en chafurdâos kunt u bezichtingen. Ook pre-historische monumenten zoals unieke megalithische vindplaatsen, Menhirs, waarbij de grootste van het Iberisch schiereiland en Hunebedden.

Uit de meer recente geschiedenis, de kalksteenafgravingen en handgebouwde ovens en grote steengroeven waar graniet werd uitgezaagd.

Hier een kleine opsomming van wat u hier in dit zon overgoten deel van Portugal mee kunt maken. Naast deze evenementen vinden er enorm veel kleinere locale festiviteiten plaats, die gaan wij hier voor u publiceren.

Er zijn natuurlijk ook feesten en optredens waarvan je bijna op het laatst pas hoort, vaak komt er dan een poster naar de camping.

Op de camping vindt u dus op hebt prikbord bij de receptie altijd een overzicht van de evenementen tijdens de periode van uw verblijf.

Natuurlijk kunnen wij u persoonlijk over details informeren en als u wilt, bepaalde reserveringen voor u maken.

Gastronomische specialiteiten

Varkensvlees, de Bifana op zijn Alentejaans bereid én de migas

Migas
Brood, gesneden in blokjes en een beetje nat gemaakt. Eén van de smaakmakers is: verse chorizo in blokjes, deze worden samen met knoflookteentjes  in olijfolie gesudderd, waardoor de olie de smaak van het vlees en de knoflook aanneemt. Het brood in de olie rullen, zout en paprikapoeder er doorheen en je hebt een stevig en gezond ontbijtje

Kastanjebrood en kastanje gebak, sinds enkele jaren in Marvao gefabriceerd wordt.

Het Koriander Brood

De geweldig olijfolie, meer extra virgin, dus zuiverder en biologischer kan gewoon niet.
Wist u dat per jaar per hoofd van de bevolking in Portugal 7,1 liter olijfolie wordt geconsumeerd?

Coelho (Konijn) en lepra (Haas)

De regionale soepen, zoals de voedzame Alentejana en Pompoensoep (Abobora)

Toetjes met eiwit en het eigeel als basis

Mooie kaas van Nisa – Évora en Serpal, maar ook de verse geitenkaas uit onze directe omgeving

Honing – van locale imkers – zuiver, eerlijk en biologisch

Rode en witte wijnen:  uit Borba, Redondo, Vidigueira, Cuba en Alvito en natuurlijk van de lokale producenten in de omgeving van de camping.

Wist u dat in Portugal per jaar meer dan 750 miljoen flessen wijn worden gebotteld en dat Alentejo de regio is voor de authentiek gemaakte Vinho da Talha?

Binnen de gemeente Marvao, die een oppervlakte van 152 km2 tellen we 34 producenten van deze unieke wijn.

Dat is een wijn die in unieke kruiken wordt gemaakt. Een traditionele methode die tweeduizend jaren geleden ook is toegepast en deze kunst van het wijn maken wordt ook nu nog toegepast.

Afbeelding zoals te zien in Ammaia, het archeologisch project over de romeinse stad

Op de pagina Keuken en Bar vindt u informatie over deze Vinho da Talha met de bereidingswijze uit de romeinse periode.

—–

Regionale culturele feesten

Januari – Marvao – Gedurende twee weken bieden alle restaurants binnen marvao hun eigen kaart met wildgerechten

Maart – Beja – de ovibeja landbouwbeurs – feira agrícola e de animação

Maart – Beira (Marvao) – slachtfeest – iedereen is uitgenodigd om met de bevolking aan de maaltijd in 3 delen deel te nemen

Maart – Santo António das Areias (Marvao) – Slachtfeest – u kunt samen met de lokale bevolking genieten van de maaltijden in 3 delen.

Maart – Sao Salvador de Aramenha – (Marvao) Slachtfeest – in de morgen migas met spekjes, s’middags een gezamelijke maaltijd en tegen de avond heerlijk gegrild vlees.

Eind Maart – Begin April –  Castelo de Vide – Semana Santa – begint op Palmpasen met processies

25 April – alle gemeenten van Portugal festiviteiten rond de viering van de Anjerrevolutie 1974

April – Castelo de Vide BTT traject– 40 – 80 kilometer in het gebergte, heuvels en de vlakten rond C de Vide, het stadje op 7 km vanaf de camping

April – Marvao – Pasen – 2 Weken Gastronomische aandacht voor het Lams-en Geitenvlees – traditionele gerechten in onze omgeving –  diverse evenementen, van optredens folkloristische zang- en dansgroepen tot markten met de traditionele locale producten uit “de tuin”, likeuren, compotes, wijn, olijfolie, honing en ware kunststukken van huisvlijt.

Mei – Alandroal – De week van – Semana do Guadiana

Mei – Marvao – Twee weken lang bieden alle restaurants binnen de gemeente Marvao hun eigen kaart met kabeljauw gerechten

May 1 – Valencia de Alcantara – Los Mayos – De aankomst van de meimaand wordt altijd gevierd en wel op de 1e zaterdag van de maand

15 Mei – Valencia de Alcántara – Vrolijke feestdag – Kleurrijke feestelijke processie met alles wat beweegt, koetsen, huifkarren, paarden, onder begeleiding van straatorkesten. Ter ere van San Isidro – advies is om daar in de ochtend al te zijn

Juni – Évora – de Feira van São João – Vrolijk volksfeest met een geschiedenis van meer dan 500 jaar

Juni – st. Antonio das Areias  (Marvao) – Largadas de Toiros, naast de brandweerkazerne van de vrijwillige brandweer

Juni – Marvao – Festival de Música Popular do Cantareias

Juni – Porto da Espada (Marvao) – Sardinhada de S. João – Portus Gladii

Juni  – per jaar afwisselend Nisa en C. de Vide – Oriëntatieloop – Nationaal Sprint Kampioenschap – Nationale Kampioenschap op de Halve afstand – door de ongerepte natuur en deels door de straatjes van de oude burchten – onder auspiciën van de Internationale Oriëntatieloop Federatie (IOF)

Juni – Santo Antonio das Areias (Marvao) – Groot Festival Volksdans en muziek

Juni – Castelo de Vide – eerste dagen van de maand – Feest ter ere van de Senhora da Alegría – met processie

Juni – Castelo de Vide – Nationaal kampioenschap Paragliden- (Zweefvliegen)

Juli – Castelo de Vide – Muziekfestival voor jongeren

Juli – Évora – Het Klassieke Muziekfestival

Juli – Monsaraz – dorpje in de gemeente Reguengos de Monsaraz. Het Open Museum

Juli – Marvao– Internationaal Klassiek Muziek Festival – FIMM

Momenteel is het FIMM een hoogtepunt op de jaarlijkse Portugese en Europese culturele kalender. De laatste 10 dagen van juli zijn bezet door een uitzonderlijk muzikaal programma, met Portugese topmuzikanten en van per de wereld. Het doel van FIMM is om zich te positioneren als het grootste klassieke muziekfestival in Portugal en een van de belangrijkste in Europa, het naar Marvao, Alentejo, brengen van mensen van over de hele wereld om getuige te zijn van de unieke schoonheid van dit scenario met unieke eigenschappen: het cultureel erfgoed zoals de Romeinse stad Ammaia, en natuurlijk, natuurlijk het Natuurpark Park Serra São Mamede, waarbinnen zich ook de Camping Beira-Marvao Alentejo bevindt.

Augustus – 2e week – Castelo de Vide – Andanças – groot dansspektakel in- en direct bij dit leuke dorpje – wij fungeren als camping voor deelnemers aan de Andanças die wel een rustige overnachting wensen.

Augustus – Castelo de Vide – Folklore Festival ter ere van Senhora da Alegria

Augustus – Povoa e Meadas – (C de Vide) Folklore Festival met aandacht voor de cultuur

Augustus – Portagem – Marvão en Valencia de Alcantara – Boda Regia – altijd op de eerste dagen van augustus. veel proeverijen, presentatie van de regio van zowel de spaanse als de portugese kant.

Augustus – Alvarrões (S. Salvador de Aramenha – Marvao) – Volksfeest ter ere van  de Nª. Sra. Da Conceição

Augustus – Barretos (Beria – Marvao) – Volksfeest ter ere van de Nª. Sra. Das Dores – Barretos

Augustus – S. Salvador de Aramenha (Marvao) – Volksfeest ter ere van de Nª. Sra. Do Amparo

Augustus – Portagem (Marvao) – Volksfeest ter ere van de Nª. Sraª. Da Rocha

Augustus – Porto da Espada (Marvao) – Volksfeest ter ere van de Honra de Nª. Sra. Das Dores

Augustus – Povoa en Meadas (C de Vide) – Zomerfeest van Povoa en Meadas

Augustus – Valencia de Alcantara – eind augustus – Fiesta San Bartolomé – ter ere van de beschermheer van dit stadje

September – Castelo de Vide – in de eerste week – 4 dagen elke namiddag, avond tot laat, een grote feestelijke Markt in Middeleeuwse sferen.

September – Marvão – Feest, ter ere van Onze Lieve Vrouwe de Estrela – processie

Oktober  – Marvão – De Al Mossassa  – 3 dagen – een groots middeleeuws islamitisch festival in de rustieke sfeer van de middeleeuwen – semi-paralel samen gevierd met de spaanse gemeente Badajoz met veel aandacht voor de islamitische cultuur en de persoon van Ibn Marwan, de “stichter” van de beide fortwerken.

Oktober – Marvão – 22e van de maand – 18e Proef Nationaal Kampioenschap CNCR – zeepkist rijden – zo hard mogelijk de berg af.

Oktober – Marvão: Feira do Livro in de Casa da Cultura – Boekenbeurs

November – Alter do Cão – Luchtballonnen Festival

November – Marvão – Feira da Castanha Marvão – Het grootste Kastanjefeest van Portugal.
Het doel van dit evenement is aandacht te geven aan de producten van de regio, de kastanje, de vrucht en de noten, het gebruik er van in de levensmiddelen, de zoetwaren en bij de regionale ambachten de verwerking er van. Er zijn meer dan 80 kunst- en nijverheidsexposanten aanwezig – Producenten van groenten en fruit, de lekkerste kaas uit de regio waarbinnen de camping is gevestigd, de regionale beroemde worsten, heerlijke likeuren, en van gebak tot lekkere jam van natuurlijk producten. De geroosterde kastanjes ontbreken natuurlijk niet, ook zijn er elk jaar kunstenaars die u graag met leuke hun animatie en portugese populaire dansen zullen vermaken. Ook is er brood, gebakken van kastanjemeel (in onze gemeente het hele jaar door verkrijgbaar)

In de herfst en wintermaanden blijft de camping geopend. Ook tijdens het mooie kastanjefeest kunt u logeren op camping Beira-Marvao Alentejo.

November – Marvao – Gedurende twee weken bieden alle restaurants binnen Marvao hun eigen kaart met kastanjegerechten

November – Borba – het stadje van het marmer – De week van de Festa da Vinha e do Vinho